Maakunta- ja sote-lakien lähetekeskustelu kesti tiistaina eduskunnassa yli seitsemän tuntia. Puheenvuoroja käytettiin 175.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen totesi maakuntauudistuksen olevan suurin julkisten palveluiden järjestämistä koskeva muutos satavuotiaan Suomen historiassa.

– Uudistus tehdään, jotta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut voidaan järjestää nykyistä leveämmillä hartioilla, Vehviläinen sanoi esitellessään maakuntalakipakettia.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa on kyse vuosien muutostyöstä.

– Olemme ensimmäisenä maailmassa tekemässä tässä mittakaavassa uudistusta, jossa sekä sosiaali- että terveyspalvelut tuodaan tiiviisti yhteen.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa kansanedustaja Sirpa Paatero arvosteli muun muassa tapaa, jolla maakunnat rakennetaan. Paateron mukaan itsehallinto jää kyseenalaiseksi.

– Aiemmin kuntapuolen itsehallinnon määritelmän mukaan kolmesta kriteeristä on maakuntien kohdalla toteutumassa vaaleilla valitut päättäjät, mutta maakunnille ei ole tulossa omaa verotusoikeutta eikä yleistä tehtävää, Paatero.

Myöhemmin keskustelun aikana Paatero nosti esiin SDP:n vaihtoehdon, eli maakuntien rakentamisen kuntalain pohjalle, ja viittasi ex-ministereiden Kimmo Sasin ja Hannes Mannisen kirjoitukseen.

Lakipakettien valiokuntakäsittelyt käynnistyvät heti keskiviikkona.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*