Kun ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyi vuoden 2013 alussa sairaanhoitopiireille, niin sairaankuljetus muuttui ensihoitopalveluksi. Samalla moni vuosikausia jatkunut alueellinen toimintamalli romuttui. Viikonvaihteessa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus moitti nykyistä sairaanhoitopiiri-vetoista järjestelmää tehottomaksi ja alan yrittäjiä syrjiväksi.

– Meillä ei ole tarkkaa kattavaa tietoa siitä, mitä todelliset kustannukset ovat aiemmin olleet. Niitä on kirjattu eri tavalla eri alueilla ja vertaileminen on vaikeaa. Toki on mahdollista, että kustannukset ovat nousseet, mutta niin on myös laatu. Palvelut ovat parantuneet ja yhtenäistyneet eri alueilla. Meillä ei ollut aiemmin yhtenäistä suunnitelmaa eri sairaanhoitopiireissä, jonka mukaan ensihoitoa toteutettiin, STM:n erityisasiantuntija Lasse Ilkka painottaa.

Sairaanhoitopiirit ovat mukana ensihoidon järjestämisessä vähintäänkin kenttäjohtajajärjestelmän osalta. Ambulanssitoiminnan sairaanhoitopiirit voivat toteuttaa itse, yhteistoiminnassa alueen pelastustoimen kanssa tai hankkimalla kilpailutuksella.

– Nykyinen ensihoito pitää sisällään paljon muutakin kuin pelkän sairaankuljetuksen. Toimintaympäristö muuttui uuden lain myötä. Yleistä on, että sairaanhoitopiiri käyttää ensihoitopalvelun järjestämisessä useampaa näistä vaihtoehdoista, Ilkka huomauttaa.

Alueelliset erot ensihoidon kustannuksissa ovat suuria. Viime vuonna sairaanhoitopiirit arvioivat sosiaali- ja terveysministeriön kyselyssä ensihoidon kustannuksiksi noin 20–70 euroa/asukas. Tänä vuonna Kuntaliiton vastaavassa kyselyssä sairaanhoitopiirien arviot kustannuksista liikkuivat välillä 20 – 90 euroa.

– Ministeriön näkemys on, ettei mikään tietty järjestämismalli tee toimintaa autuaaksi, vaan jokaisessa mallissa on omat hyvät puolensa. Nykymallissa on selkeä lähtökohta, jonka mukaan ensihoitotoiminnan johtamisvastuu on sairaanhoitopiireillä. Sairaanhoitopiirien tekemät palvelutasopäätökset ovat tuoneet lisää laatua toimintaan, erityisasiantuntija Lasse Ilkka arvioi.

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*