Esitys tulevista itsehallintoalueista lähtee STM:stä poliitikkokäsittelyyn ensi viikon maanantaina 19. lokakuuta. Näin totesi STM:n johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki Terveysakatemian tilaisuudessa tiistaina.

STM:n esitys perustunee 11 alueeseen.

Hallituksen on määrä päättää alueiden määrästä tämän kuun aikana. Suomenmaa kertoi tiistaina, että hallitus ei tiettävästi ratkaise asiaa ennen kuin keskustan puoluehallitus on käsitellyt asiaa. Keskustan puoluehallituksen seuraava kokous on torstaina 22. lokakuuta.

Kunnille on tarkoitus varata esitykseen 10 viikon lausuntoaika, joka umpeutuisi ensi vuoden tammikuussa.

MainosTiettävästi ainakin palo- ja pelastustoimi on tarkoitus liittää itsehallintoalueisiin alusta saakka. Muun aluehallinnon ja ammatillisen koulutuksen suhteen ratkaisut tehtäneen myöhemmin.

Yksi jatkossa ratkottava kysymys on, kuinka vältetään itsehallintoalueiden ja vaalipiirien toisistaan poikkeavat rajat. Tätä nykyä manner-Suomessa on 12 vaalipiiriä.

Vaalilakiasiantuntija Lauri Tarasti totesi viime sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että
sote-alueiden ei tulisi olla ristiriidassa vaalipiirijaon kanssa.

MainosParhaillaan eduskunnassa on käsiteltävänä perustuslain muuttaminen siten, että eduskuntavaalien vaalipiirien lukumäärää vähennettäisiin 12–18 vaalipiiristä 9–12 vaalipiiriin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kiire tulee!!
  Lakiteknisesti valmis hallinnon järjestämismalli on jo kertaalleen testattu ja hyväksi havaittu: Palo- ja pelastustoimi!!!!

 2. Maakuntien reuna-alueilla oleville kunnille pitää ehdottomsti antaa mahdollisuus liittyä siihen hallintoalueeseen joka on kunnan taajamaa lähinnä ja missä palvelut paremmin tomivat. Nykyinen maakuntamalli ei palvele kaikkia kuntia haluamallaan tavalla.

 3. Sosiaali- ja terveydenhuollon itsehallintoalueet on aiheellista koota yhdistelmänä nykyisten vaalipiirien, poliisilaitosten sekä kolmen vastuualueen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ely) alueista. Näin Manner-Suomen alueelle tulisi yhdeksän sote-aluetta (ja samalla yhdeksän maakuntaa). Ne olisivat:
  * Lappi
  * (uusi) Pohjois-Pohjanmaa (Kainuu + nyk. Pohjois-Pohjanmaa)
  * (uusi) Etelä-Pohjanmaa (nyk. Etelä-Pohjanmaa + Keski-Pohjanmaa + Rannikko-Pohjanmaa)
  * Sisä-Suomi (Keski-Suomi + Pirkanmaa)
  * Itä-Suomi (Pohjois-Karjala + Pohjois-Savo + Etelä-Savosta Heinävesi)
  * Kaakkois-Suomi (Etelä-Karjala + Etelä-Savo + Kymenlaakso)
  * Lounais-Suomi (Satakunta + Varsinais-Suomi)
  * Etelä-Häme (Kanta-Häme + Päijät-Häme, huom. pohjoinen Häme on suunnilleen nyk. Keski-Suomi)
  * Uusimaa

  Joillakin alueilla voisi olla useampikin keskuspaikka, esimerkiksi uudella Etelä-Pohjanmaalla Kokkola, Seinäjoki ja Vaasa. Aluejohtajan työhuoneen sijainnilla ei nykyaikana pitäisi olla merkitystä tai jos on, sitten tietyin väliajoin vuorotellen.

  Luonnollisesti kaikessa muussakin aluejaotuksessa pyrittäisiin noudattamaan uusien itsehallintoalueiden rajoja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*