Espoossa sijaitsevassa Rinnekodissa aloittaa syyskuun aikana toimintansa uusi alaikäisten, yksin maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö. Toiminnan pyörittämisestä vastaa Diakonissalaitos. Yksikössä on alkuun 40 paikkaa, mutta majoituskapasiteettia Rinnekodissa voidaan syksyn aikana tarvittaessa nostaa 80 paikkaan.

Espoon kaupungin ylläpitämä, yksin maahan tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille suunnattu vastaanottoyksikkö on jo laajentanut toimintaansa. Yksikössä on kirjoilla tällä hetkellä yli kaksisataa nuorta, joista yli sata asuu yksikön omissa tiloissa. Tämä ylittää noin kymmenkertaisesti maahanmuuttoviraston kanssa sovitun määrän. Tällä hetkellä yli 40 % yksin Suomeen tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista on kirjoilla Espoon yksikössä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on myös perustanut turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvän valmiusryhmän, joka koostuu kaupungin eri toimialojen virkamiehistä. Valmiusryhmää johtaa perusturvajohtaja Juha Metso ja se raportoi kaupunginjohtajalle.

– Espoon kaupunki haluaa kantaa oman vastuunsa turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. Valmiusryhmä varmistaa ripeän toiminnan, oikean tilannekuvan ja tiedonkulun kaupungissa, Mäkelä toteaa Espoon tiedotteessa.

Valmiusryhmä tekee aktiivista yhteistyötä maahanmuuttoviraston kanssa, joka on viranomaisvastuussa vastaanottotoiminnasta.

Tarkoitus on, että käytännön toiminnasta vastaisivat kolmannen sektorin toimijat, joita kaupunki tukee esimerkiksi auttamalla turvallisuusjärjestelyissä ja järjestämällä oppivelvollisuusikäisten perusopetuksen.

Tarvittaessa valmiusryhmä toimii yhteistyössä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Ryhmä kartoittaa soveltuvia tiloja myös sen varalta, että maahanmuuttovirasto kaipaa edelleen lisäkapasiteettia vastaanottoon tai, että sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto päättävät järjestelykeskuksien perustamisesta ratkaisuna vastaanottojärjestelmän ylikuormittumiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*