Kokoomuksen espoolainen kansanedustaja Pia Kauma haluaa, että Uudellamaalla toteutetaan sote-uudistuksen valinnanvapauden pilotti.

– Sitä, kuinka valinnanvapaus Suomen ainoalla metropolialueella toimii, ei voida testata missään muualla kuin paikan päällä. Uudeltamaalta saatava tieto olisi luonteeltaan erittäin kattavaa ja auttaisi erottamaan, mikä valinnanvapaudessa toimii alusta lähtien ja mitä tulee vielä hioa mallin yleistyessä, jatkaa Kauma.

-Toinen selkeytystä kaipaava kokonaisuus ovat muutosten käynnistyskustannukset, jotka liittyvät esimerkiksi julkisen ja yksityisen sektorin alkuvaiheen päällekkäiseen toimintaan, tietojärjestelmien luontiin sekä palkkojen harmonisointiin.

Kauma muistuttaa, että nämä kustannukset voisivat aiheuttaa Uudellamaalla eräiden arvioiden mukaan pahimmillaan 300 miljoonan euron suuruisen vajeen.

– Näin ei tietenkään saa käydä, Kauma sanoo.

Piloteissa on tarkoitus koota tietoa, jota hyödynnetään uudistuksen varsinaisessa toimeenpanossa. Päätökset piloteista tehdään toukokuun aikana.

Laki valinnanvapaudesta on tarkoitus hyväksyä muun kokonaisuuden yhteydessä kesäkuussa. Pilotit voivat käynnistyä sen jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*