Ilmakuva Savonlinnan keskussairaalsta
kuva: Sosteri
Savolinnan keskussairaala.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen, kesk., pitää huonona ja harkitsemattomana Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin linjausta, jonka mukaan se valmistelee maakunta-sotea ainoastaan Pohjois-Savon suuntaan.

Sosterin jäsenkuntia ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava, ja kuuluvat Etelä-Savon maakuntaan. Sosterin kuntien irtautuminen Etelä-Savosta voisi johtaa koko maakunnan murentumiseen.

– Tässä on nyt menty sellaiselle linjalle, joka ei ole järkevä. Hallitusneuvotteluissa on yksiselitteisesti sovittu 18 sote-maakunnasta. Valtakunnallisen laivan keikuttaminen ei johda hyvään lopputulokseen, sanoo Wuorinen.

Jarkko Wuorinen

– Pidän erittäin tärkeänä Savonlinnan seudun asukkaiden kannalta, että saadaan turvattua Savonlinnan keskussairaala ja sen päivystys, mutta en usko, että tuollaisella jyrkällä linjauksella päästään hyvään lopputulokseen.

MainosSosterin kanta on jyrkempi kuin Savonlinnan kaupungin. Savonlinnan kaupunginhallituksen evästyksen mukaan Sosterin pitäisi valmistella maakunta-sote ”muun muassa Pohjois-Savon suuntaan”.

Wuorisen mukaan maakunta on valmis kutsumaan nopealla aikataululla koolle Etelä-Savon kolmen kaupungin (Mikkeli, Savonlinna ja Pieksämäki) sekä Sosterin ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin eli Essoten johdon neuvottelemaan tilanteesta.

– Tuo porukka pitää saada nyt uudestaan saman pöydän ääreen. Tarvitaan aikalisä ja mahdollisesti selvitysmies. Helpoin tapa ratkaista asia olisi tietysti kirjata terveydenhuoltolakiin Savonlinnan asema päivystyssairaalana, Wuorinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jos Savonlinnan seutu irtoaa SoTe-asioissa Pohjois-Savon osaksi, koko Etelä-Savon maakunnan tulevaisuus tulee kyseenalaiseksi. Tähän asiaan kannattaa suhtautua vakavasti ja miettiä vaihtoehtoja. Sosterin suunnanvaihdot ovat mielenkiintoisia kuntatutkimuksen kannalta.

    Savonlinnan seudun toimintaa ohjaa todellinen oikea pelko keskussairaalan asemasta. Miksi Mikkelin seutukunta ei toimi niin, että tämä vahvistuisi? Eikö molempien tulevaisuus olisi parempi yhtenä Etelä-Savona?

  2. Sosteri valmistelee maakunta-sotea vain Pohjois-Savon kanssa — Tavoitteena on saada Savonlinnaan yliopistosairaalan toinen kampus.

    Sosteri luopuu erikoissairaanhoidon yksityistämissuunnitelmista välittömästi, jos valtiovalta turvaa erillispäätöksillä Savonlinnan keskussairaalan toiminnan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*