Kuva: Ville Miettinen
Sisäilmaongelmat riivaavat myös Eksoten avoterveydenhuollon toimipisteitä.

Epävarmuus sote-uudistuksesta paisuttaa sisäilmaongelmia Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote), uutisoi keskiviikon Etelä-Saimaa.

Kun varmuutta tulevasta ei ole, kunnat eivät halua ryhtyä suuriin korjauksiin kiinteistöissään. Hallituksen esityksen mukaan sote-kiinteistöt ovat siirtymässä kunnilta maakuntien hallintaan.

– Sote on halvaannuttanut korjaukset. Kunnat vetoavat epäselvään tulevaisuuteen, Eksoten tilahallintapäällikkö Jari Villanen sanoo Etelä-Saimaalle.

Eksoten avoterveydenhuollossa lähes kaikilla hyvinvointi- ja terveysasemilla on todettu sisäilmaongelmia tai erittäin todennäköisesti sisäilmaongelmista johtuvia oireita. Sisäilmaongelmia on myös Avosairaalassa, joka on korjattu sisäilmaongelmien takia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Eksoten alkuvuosina sisäilmaongelmaiset kohteet mahtuivat yhdelle aaneloselle. Nyt avoimia tapauksia on noin sata, eli niistä on tehty ilmoitus ja selvittelyt ovat menossa, Jari Villanen sanoo.

Maanlaajuinen ongelma

Vastaavia ongelmia on ympäri maata. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Kätilöopiston sairaala päätettiin sulkea sisäilmaongelmien takia, ja myös Naistenklinikalta löytyi ongelmia.

Kontiolahdella Lehmon terveysaseman työntekijät kirjoittivat sanomalehti Karjalaisen yleisönosastolla huhtikuuussa työpaikkansa rakennuksen olevan sairas ja sairastuttavan myös työntekijät. Toukokuussa Kontiolahden kunta tiedotti, että asemalla ryhdytään korjaustoimenpiteisiin. Tiedotteen mukaan terveysaseman toista osaa on tutkittu oireilun takia 18 vuoden aikajanalla, vuosina 1998–2015.

Kouvolassa sisäilmaongelmat ovat vaikeuttaneet lääkärien rekrytointia, uutisoi Kouvolan Sanomat maaliskuussa. Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi loppuvuonna 2016 linjauksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät investoinnit on poistettu kaupungin investointisuunnitelmista, kunnes vastuut maakuntauudistuksen jälkeisestä tilanteessa on selvitetty.

Remontin tarpeessa olevista rakennuksista vapautuakseen jotkut kunnat ovat myyneet kiinteistöjään sote-yrityksille. Eksote-kunnista Imatra päätti vastikään yhdeksän rakennuksen myymisestä.

Samantapaisia suunnitelmia voi olla myös Savitaipaleella, jossa on Eksoten alueella kunnista vaikein sisäilmatilanne.

– Ongelma on se, ettei tiedetä tarkkaan tulevien tilojen tarvetta, palvelurakennetta ja muuta. Kunnan olisi päätettävä ikään kuin sokkona, missä määrin mittavia investointeja kannattaa tehdä, kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*