Kuva: Korkein hallinto-oikeus

Keskustelu hallituksen suunnitteleman sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketin EU-notifikaatiosta jatkuu. Hallitus on päättänyt että notifikaatiota, eli oikeusvarmuuden hakemista maakunta- ja sotelakiestykselle, ei tarvita.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio on eri mieltä. Verkkouutisille antamassaan haastattelussa Raitio sanoo, että jo pelkkä notifioimatta jättäminen voi aiheuttaa takaisinperintäriskin ja saattaa johtaa valtiontakausten irtisanomiseen.

Raitio käyttää esimerkkinä kuntien takauskeskusta koskevaa lainsäädäntöä, jota esitetään muutettavaksi sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Lainsäädäntö kuntien takauskeskuksesta on saanut aiemmin EU-komission hyväksynnän. Raition mielestä uusi lainsäädäntö pitäisi notifioida oikeusvarmuuden saamiseksi.

Jos valtiontakauksia ei ole notifioitu, on mahdollista että niitä irtisanotaan pelkästään notifioinnin puuttumisen vuoksi, Raitio sanoo haastattelussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta aloitti viikko sitten asiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntalakipaketista, josta sosiaali- ja terveysvaliokunta on laatinut mietintöluonnokset.

Raitio on ollut useasti perustuslakivaliokunnan kuultavana, viimeksi tiistaina 11. joulukuuta.

Hänen mielestään sote- ja maakuntalakipaketissa on EU:n valtiontukisäännösten ja vakavaraisuusasetuksen näkökulmasta kaksi ongelmaa, joista toinen on maakunnille myönnettävä valtiontakaus ja toinen maakuntien liikelaitosten konkurssisuoja.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjaama sote- ja maakuntaakipaketti on mennyt Raition mielestä parempaan suuntaan, mutta sote-sektoreiden rahoitus on edelleen ongelma.

– Jos ei tehdä notifiointia, niin siitä seuraa takaisinperintäriski kansallisissa tuomioistuimissa pelkästään notifioimattomuuden perusteella, Raitio sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Juha Raitio,
    Tätä kysyttiin etukäteen Brysselistä pari vuotta sitten, ja vastaus oli selkeä, että notifikaatiota ei tässä asiassa suositella / tarvitse tehdä ainakaan etukäteen. Turhaa byrokratiaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä