Kela-korvausten leikkaus vaikeuttaisi esimerkiksi silmälääkärille, gynekologille ja fysioterapeutille pääsyä, koska kyseisiä palveluita ei juuri ole tarjolla julkisella sektorilla. Kuva: Kela

Hallituksen on peruttava Kela-korvausten leikkaukset, vaatii Hyvinvointiala HALI ry. Leikkaukset pidentävät entisestään terveydenhuollon jonoja, etujärjestö huomauttaa. 

− Mediassa on uutisoitu julkisen terveydenhuollon sietämättömistä ruuhkista. Nyt hallitus leikkaa heti perään rajulla kädellä Kela-korvauksia, jotka kannustaisivat ja auttaisivat ihmisiä hakeutumaan yksityiseen hoitoon julkisen sijaan. Leikkauksissa ei ole järkeä, varsinkaan, kun ne eivät tuota säästöjä, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause tiedotteessa. 

Laajasta vastustuksesta huolimatta hallitus on leikkaamassa budjettiriihessä 64 miljoonaa euroa yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvauksista. Lakiesityksen tavoitteena vanhuspalvelulain hoitajamitoituksen rahoittaminen.

Osaa palveluista vaikea saada julkiselta sektorilta

Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi eilen. Määräaikaan mennessä lausunnon jätti 25 tahoa. Esimerkiksi Kuntaliitto pitää epätodennäköisenä, että esitetyillä muutoksilla saataisiin aikaan sellaisia säästöjä, joilla hoitajamitoitusta voitaisiin rahoittaa esityksessä arvioidulla määrällä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lausunnoissa huomautettiin myös, että osaa palveluista, kuten aikaa gynekologille tai silmälääkärille, on käytännössä mahdotonta saada julkiselta sektorilta. Myös julkiselle fysioterapeutille on vaikeaa päästä, ja fysioterapian Kela-korvaus aiotaan nyt lopettaa kokonaan.

− Kela-korvatut sairaanhoidon käynnit ovat yhteiskunnalle edullisia, ja leikkaukset osuvat pahiten pienituloisiin. Koska leikkausten takia asiakkaita siirtyy yksityisestä terveydenhuollosta julkiseen, leikkaukset itse asiassa kasvattavat julkisen talouden kustannuksia, Kause huomauttaa.

”Hallitus ei kunnioita asiantuntijoita”

Terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkua valmistellut parlamentaarinen työryhmä totesi viime syksynä, ettei Kela-korvausten leikkauksia pidä toteuttaa ainakaan ennen kuin hyvinvointialueiden toiminta on päässyt kunnolla käyntiin. 

Myös kansalaiset ovat leikkauksia vastaan. HALIn viime syyskuussa teettämän kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista vastustaa Kela-korvausten leikkauksia.

− Hallitus jättää kunnioittamatta työryhmän, asiantuntijoiden ja kansalaisten huomioita ja aiheuttaa vaikeista lähtökohdista lähteville hyvinvointialueille lisää hoitojonotaakkaa. Hallituksen pitäisi päinvastoin tehdä toimenpiteitä, jotka auttavat ihmisiä saamaan nopeammin hoitoa. Kela-korvausten leikkaus on niin inhimillisesti kuin taloudellisesti vastuuton, Kause toteaa. 

HALI ry edustaa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia yrityksiä ja järjestöjä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*