Sisäministeri Psula Risikko, kuntamii nksigeri Anu Vehviläinen, peruspalveluministeri Juha Rehula ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila esittelivät valinnanvapausmallia joulukuussa. (Kuva: Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia)

Hallituspuolueet eivät ole hyväksymässä virkamiesjohdon esitystä, jonka mukaan soten valinnanvapauden aikataulua lykätään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ei pidä aikataulun muuttamista mahdollisena.

– Hallitus on omat aikataulunsa asettanut, ja iso päivä on 1.1.2019, ja siihen tähdätään. Se tarkoittaa, että laki pitää olla tämän kevään aikana eduskunnan käsittelyssä, jotta riittävästi muutokselle, joka on tapahtumassa, olisi aikaa.

– Osana tekemiseen liittyy, että on isojakin ääniä, kommentteja, ja niillä aiheutetaan enemmän hämmennystä kuin viedään asioita eteenpäin. Kuten sanoin, on hyvä että mahdollisimman julkista keskustelua käydään. Lainsäädännössä on arvokasta että voidaan ottaa palaute vastaan.

Sitten kun se on valmis

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi sähköpostissa lyhyesti, että valinnanvapauslainsäädäntö annetaan sitten kun se on valmis ja sellaisessa muodossa, että se täyttää hyvän lainvalmistelun piirteet.

– Nyt ei kannata hosua, mutta kaikki tietävät, että sote-uudistusta ei pidä enää lykätä, hän sanoo.

Rehula pitää “aika mahdottomana”, että valinnanvapaudesta järjestettäisiin uusi lausuntokierros.

– Lausuntokierros on kesken ja nyt otetaan palautetta. Olen kiitollinen siitä, että julkista keskustelua käydään. Onhan tämä niin iso asia, että on hyvä että siitä keskustellaan ja kritiikkiä ja palautetta tulee.

Perussuomalaiset varovaisia

Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on ulkomaanmatkalla.

Perussuomalaisten valtiosihteeri Samuli Virtanen toteaa, että puolueessa on kommentoitu valinnanvapausuudistusta hyvin varovaisesti ja hän jatkaa samalla linjalla.

– Ei tullut yllätyksenä, että lausuntokierroksella olevaan lakiesitykseen liittyy tiettyjä haasteita, mutta kyllä ne ovat voitettavissa, hän uskoo.

– Mutta kyse on niin suuresta reformista, että on välttämätöntä, että vaikutukset selvitetään. Se on ihan keskeistä, hän jatkaa.

Aikalisään hänen mukaansa perussuomalaiset ovat valmiita ”jos yhdessä niin päätetään”.

Ei avointa shekkiä

Virtanen arvelee, että yksin perussuomalaiset eivät hallituksessa lähde valinnanvapauusmallia pysäyttämään.

– Mutta meillä on tiettyjä epäilyksiä. Mikä tahansa ei käy, painottaa Virtanen.

– Vaikka tällä hetkellä ei näytä siltä, että olisimme valinnanvapautta pysäyttämässä, ei ole mitään avointa shekkiä. Emme hyväksy huonoa lopputulosta.

– Katsotan lausuntokierros ensin. Olemme odottavalla kannalla, Virtanen tiivistää.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avatar Demokratiaa ja kustannustehokkaita sotepalveluja ei pidä turmella maakuntavivutuksella sanoo:

    Ministerien puheista käy ilmi, että heillä ei ole omia ratkaisuja.

  2. Tuottavuus kasvaa hallinnossa kun pykäliä tehtaillaan ja kaavioita piirrellään. Kiihtyvään tahtiin sutta ja sekundaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*