Krista Kiuru puhuu valtioneuvoston linnassa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., johti neuvotteluja sote-uudistuksen lakiesityksen viilauksista lausuntokierroksen jälkeen. (Kuva: Laura Kotila /VNK)

Sote-ministerityöryhmä on saanut poliittiset linjaukset käsiteltyä eduskuntaryhmille esiteltäväksi, sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti Twitter-tilillään perjantai-iltana.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen, kesk., valtiosihteeri Maria Kaisa Aula kiitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua, sd., neuvottelujen vetämisestä.

Ministerityöryhmän linjaukset käsitellään seuraavaksi edustkuntaryhmissä ensi viikona alussa.

Lakiluonnosten lausuntoaika päättyi kaksi viikkoa sitten. Lausuntoja tuli yli kahdeksansataa. Lausunnot oli luvattu ottaa huomioon jatkolinjauksissa. Linjausten valmistuminen kahdessa viikossa herätti sosiaalisessa mediassa keskustelua siitä, onko lausuntoja todella ehditty lukea ja huomioida.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen twiittasi, että häneltä meni kaksi viikkoa sote-lakiluonnoksen lukemiseen. Siis saman verran, kuin hallitus käytti aikaa lausuntojen läpikäymiseen ja niiden pohjalta esityksen viilaamiseen.

Hallituksen kiireeseen päästä eteenpäin kiinnitti huomiota myös Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto.

Hallitus haluaa sote-lakiesityksen eduskuntaan tämän vuoden puolella, jotta lait voisivat tulla voimaan kesällä 2021.

Siikalatvan kunnanjohtaja Pirre Seppänen kritisoi tuoreeltaan valmistelua Twitterissä ja arveli lausuntojen olleen ”vain pakollinen paha”:

Toisin kuin Sipilän hallituksen sote-uudistusyrityksessä, nykyinen hallitus ei ottanut kuntia mukaan lakiluonnoksen valmisteluun lukuun ottamatta Uudenmaan erillisratkaisun valmistelua.

Kuntaliitto on kritisoinut kuntien sivuuttamista useaan otteeseen, ja keskiviikkona sote-palvelunsa ulkoistaneet kunnat kritisoivat hallitusta ankarasti siitä, että valmistelussa ei ole arvioitu ulkoistuksen vaikutuksia palvelujen laatuun, saatavuuteen ja talouteen.

Muutkin ministerit kehuivat yötä päivää tehtyä työtä.

Lisää uutisia sote-uudistuksesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*