Järjestelmien hitaus, useisiin eri järjestelmiin kirjautuminen, potilastiedon kirjaamisen huono käytettävyys ja useat, usein vaihtuvat, salasanat aiheuttavat terveysalan työntekijöiden stressaantumista, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käynnistämän Digityö ja stressi -hankkeen ensimmäisistä haastatteluista.

Tämänkaltainen stressaantuminen on lisääntynyt viime vuosien aikana.

Vaikka kyse on vasta pienen otoksen ensimmäisistä tuloksista, ne avaavat tilannetta hyvin THL:n mukaan.

– Yllättävän paljon potilastietoja siirtyy vielä myös paperilla hoitopaikasta toiseen, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Hannele Hyppönen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Digityö ja stressi -hankkeessa selvitetään tietojärjestelmien vaikutuksia terveydenhuollon ammattilaisten työhön, stressiin ja työhyvinvointiin, sekä pohditaan keinoja kehittää toimintaa.

Hankkeessa ovat mukana myös Järvenpään kaupunki ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Erityisesti tietojärjestelmien vaikutus johtamiseen ja henkilöstön työhyvinvointiin ovat keskeisiä kiinnostuksen kohteita, sanoo projektin johtaja Tarja Heponiemi.

Syyskuussa käynnistynyt hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun. Hankkeessa haastatellaan terveydenhuollon organisaatioiden työntekijöitä ja osallistutaan valtakunnallisten, sairaanhoitajille ja lääkäreille suunnattujen tietojärjestelmäkyselyiden suunnitteluun ja tulosten hyödyntämiseen.

Digityö ja stressi -hanke THL:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*