Asiakassetelin ulottamisessa erikoissairaanhoitoon on edelleen suuria riskejä, Hanna Tainio varoittaa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kuntaliiton sote-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sanoo, että lausunnoilla olevassa soten valinnanvapauden lakiluonnoksessa on edelleen suuria huolenaiheita muun muassa asiakssetelien käyttöön liittyen.

Ennen lausuntokierrosta Tainio otti kantaa vlogissaan ja varoitti esitetyssä asiakassetelin käytön mallissa piilevän ” jopa katastrofin ainekset”.

Nuo ainekset ovat erikoissairaanhoidon osalta edelleen mukana lausuntokierrokselle lähteneessä esitysluonnoksessa, Tainio sanoo.

– Asiakasseteli on hyvin velvoittava. Sen piiriin kuuluu hyvin laajasti erikoissairaanhoito. Erikoissairaanhoidon osalta on nämä ongelmat, jos merkittävä osa henkilöstöstä siirtyy yksityiselle puolelle, niin päivystyksen ylläpitäminen, opetus ja tutkimus vaikeutuvat sairaaloissamme, ja se on todella ongelmallinen asia, Tainio sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Myös yhtiöittämiseen liittyy edelleen suuria haasteita, vaikka lakitekstiä muokattiin perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Lausunnossa kiinnitettiin huomiota niin sanottuun pakkoyhtiöittämiseen.

– Pakkoyhtiöittämisen tilalle on tullut piiloyhtiöittäminen, Tainio sanoo. Sote-keskuksilta vaaditaan kuitenkin lähes kaikki kirjanpidollisesti samat asiat kuin yhtiöiltäkin vaadittiin aikaisemmin. Ainoa erotus on, että sote-keskus ei voi mennä konkurssiin, eikä siellä nimen perässä ole oy:tä, Tainio sanoo.

Kuntaliiton hallitus käsittelee tänään lausuntoaan valinnanvapauslakiesityksestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*