Muutosjohtaja Pauli Harjun mukaan rahaa maakuntahallinnon kehittämistyöhön on tulossa. Se, minkä verran rahaa tälle vuodelle tulee, nähtänee ennen kiivainta loma-aikaa.

Maakunnat haluaisivat tiedon sote- ja maakuntavalmistelun kehittämisrahoista heti, tai oikeammin eilen, mutta päätöksiä saadaan vielä tovi odottaa. Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju vakuuttaa rahaa olevan tulossa, mutta vielä pitää odottaa.

– Lisäbudjettiesityksiä on tehty vuodelle 2017 ja rahaa kehittämiseen on kyllä tulossa. Päätökset niistä tulevat aika myöhäisessä vaiheessa ja lopulliset päätökset ovat tulossa vasta kesäkuun lopulla.

Summat pimennossa

Tarkkoja summia tämän vuoden osalta Harju ei lähde kertomaan. Ensi vuoden osalta kuitenkin on jo jotain tiedossa.

– Vuodelle 2018 hallitus linjasi, että ilman ICT-osiota kehittämisrahaa annetaan 45+4 miljoonaa euroa, Harju muistuttaa.

Harjun mukaan hallituksen ja maakuntien välillä ei suurta näkemyseroa ole rahan tarpeesta. Tosin sana riittäväkin voidaan käsittää monella eri tavalla.

-Meillä on maakuntien ja muutosjohtajien kanssa aika lailla yhtenäinen näkemys siitä, että uudistuksen pitää saada riittävät resurssit kehitystyöhön, Harju arvioi.

Esityksiä odotetaan

Pauli Harju huomauttaa, että euromäärän rinnalla on huomioitavaa se, mihin kehittämisrahoja saa käyttää. Vaikka sote- ja maakuntauudistus jostain syystä alkaisi yskähdellä, niin kehittämistyö ei sitä saa tehdä.

– Määrärahapäätöksiä tehtäessä on huomioitava kaksi ulottuvuutta eli rahan määrä ja rahan kohdentaminen. Nyt on linjattu, että nykyisen kaltaista valmistelua voidaan jatkaa. Tämä sen vuoksi, että jos uudistus jostain syystä viivästyy, niin valmistelu kuitenkin jatkuu, eikä siinä jäädä odottelemaan.

Maakuntien suunnalta ministeriössä kaivataan selkeitä konkreettisia ehdotuksia tietojärjestelmien kehittämisen suhteen.

– Nyt akuutein vaihe on tietojärjestelmien muutoksiin liittyvien hankintojen kartoittaminen. Mitä alueet tarvitsevat ja mitä ne ratkaisut maksavat. Kaipaamme maakunnilta kestäviä perusteluja hankinnoille ja tehtäville muutostöille, muutosjohtaja Pauli Harju toivoo.

Aiheesta aiemmin:

Maakuntajohtajat vaativat välitöntä lupausta valmistelun rahoituksesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*