Päijät-Hämeessä mm. tietojärjestelmien yhtenäistäminen olisi kiireellisempää kuin väliaikaisen sote-kuntayhtymän käynnistäminen, sanoo Heinolan kaupunginhallituksen pj. Raili Hildén. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahden seudulla vallitsee yksimielisyys siitä, että alueen tulee toimia yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollossa myös tulevaisuudessa.

Päijät-Hämeen soten etenemisvauhdista ei kuitenkaan vallitse yksimielisyys. Esimerkiksi Heinolassa ihmetellään kiirettä, jolla sote-kuntayhtymää ajetaan eteenpäin.

Kuntayhtymän tulevia vaiheita käsiteltiin tiistaina Päijät-Hämeen soten poliittisessa ohjausryhmässä.

Uudistettu kuntayhtymä vastaisi sosiaalipalveluista, perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta kaikkien kuntien puolesta. Tätä varten Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perussopimus ja hallinto uudistettaisiin 1.1.2016 alkaen, ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyisi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017 alkaen. Valtaosa kunnista puolsi valmistelun jatkamista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Hildén, sd., sanoo Kuntalehdelle, että Heinola haluaisi ensin nähdä, mitä hallitus esittää alueille.

– Nyt halutaan väliaikainen kuntayhtymämalli. Se ei kuitenkaan tule olemaan lopullinen, kun kuntayhtymiä ei tule, Hildén viittaa Päijät-Hämeen suunnitelmiin ja tulevaan sote-uudistukseen.

– Tällä on kiire, koska Lahden ja Nastolan liitossopimukseen on kirjattu, että Nastola poistuu Aavasta. He kiirehtivät tätä sen takia.

Hildén muistuttaa, että eri alojen virkamiehet ovat jo aloittaneet valmistelun tulevaa itsehallintoaluetta varten. Heinolan mielestä tätä valmistelua tulisi jatkaa rauhassa sen sijaan, että mennään pikavauhtia tilapäiseen kuntayhtymään.

– Atk-järjestelmät ovat levällään, esimerkiksi Heinolan ohjelmat eivät synkkaa Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa. Nämä olisi pitänyt saada kuntoon ennen kuin hallintoa pistetään kuntoon. Nyt hallinnosta päätetään ensin.

– Muutoin olemme sitä mieltä, että Päijät-Hämeen alue ja muut alueen kunnat jatkaisivat yhtenäisenä ennallaan. Siitä ei kukaan ole eri mieltä, Hildén sanoo.

Lahden kaupungin mukaan valmisteltava palvelumalli ennakoi tulevaa valtakunnallista kuntarajoista riippumatonta sote-uuidistusta ja helpottaa siirtymistä siihen.

Päijät-Hämeen soten perussopimuksen uudistuksesta päättävät kuntien valtuustot.

– Mikäli välttämätöntä, uudistus voidaan toteuttaa, vaikka yksittäinen kunta tai kunnat jäisivätkin tässä vaiheessa perustason sote-palveluiden kokoamisen ulkopuolelle. Tästä huolimatta yhteistyö erikoissairaanhoidossa ja laajemminkin jatkuisi, Lahden kaupungin tiedotteessa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*