Professori Heikki Hiilamo arvostelee tapaa, jolla hallitus on päätynyt valinnanvapausmalliin.

Professori Heikki Hiilamo ihmettelee kolumnissaan Ylen Radio ykkösen Ykkösaamussa sote-uudistuksen valinnanvapausmallin taustoja. Hän jättää ilmaan kysymyksen, mitä valinnanvapausmallille tapahtuu, kun Sipilän hallituksen toimikausi päättyy.

Hiilamo kysyy, voiko kokoomuksen motiivina asian voimakkaassa ajamisessa olla vain sokea usko vapaaseen kilpailuun.

Hänen mukaansa mallia ovat vastustaneet kaikki muut tahot paitsi ne, jotka siitä taloudellisesti hyötyvät. Myös kokoomuksen sisällä malli on herättänyt kritiikkiä, hän sanoo.

Hiilamo muistuttaa, että valinnanvapauden piti alun perin olla sote-uudistuksessa vuorossa vasta kolmannessa vaiheessa sen jälkeen kun uudistus olisi muuten jo saatu valmiiksi, mutta sitten tehtiin kaupat.

– Raadollisesti kysymys on vallasta, Hiilamo arvioi.

Hän toteaa, että keskusta sai kaupassa maakuntauudistuksen ja kokoomus valinnanvapauden, mutta ihmettelee perussuomalaisten roolia kaupassa.

Keskustan ajamia maakuntia järjestämässä sote-palveluja on Hiilamon mukaan edelleen liikaa, mutta sen tilanteen kanssa voidaan elää.

Heikki Hiilamo korostaa, että julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ei tarvitse olla julkisesti tuotettuja, mutta niitä ei voi silti verrata jätehuoltopalveluihin.

Valinnanvapaudessa olisi pitänyt edetä varovasti ja kokeilujen kautta, hän sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*