Maan ainoa valinnanvapauskokeilu suun terveydenhuollossa on meneillään Keski-Uudellamaalla. (Kuva: Seppo Haavisto)

Vain vajaalla neljänneksellä valinnan tehneistä asiakkaista on aloitettu hoito uudella palveluntuottajalla suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa Keski-Uudellamaalla.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä sai hoitaakseen maan ensimmäisen suun terveydenhuollon valinnanvapauskokoeilun, josta on nyt analysoitu ensimmäiset tiedot.

Hoidon tarvetta on ollut suhteellisen vähän kaikilla valinnan tehneistä. Kaksi kolmasosaa aloitetuista hoidoista eli tehdyistä tarkastuksista on ollut vähäistä tai ei lainkaan jatkohoitoa tarvitsevia. Vain kolmanneksella hoidon aloittaneista asiakkaista on ollut enemmän tarvetta jatkohoitoihin.

Kokeilun projektipäällikkö Frank Ryhänen pitää havaintoja merkittävänä.

– Vain viidesosa kokeilun asiakkaista on tullut tarkastukseen ja vain kolmasosalla heistä on esiintynyt runsaampaa hoidon tarvetta. Kokeilun alla on esitetty pelkoja ja uhkakuvia, että mukaan tulisi paljon palveluja tarvitsevia asiakkaita, joiden hoito olisi palveluntuottajille kallista. Tämä ei ainakaan toistaiseksi pidä paikkaansa, Ryhänen sanoo tiedotteessa.

Valintoja kokeilussa on tähän mennessä tehty yhteensä noin 1 050, joista suurin osa on tehty Hyvinkäällä. Palveluntuottajista kaksi kolmesta sijaitsee Hyvinkäällä. Valitsijoista suurin osa on työikäisiä (18–64-vuotiaat), ja naisia valinnan tehneistä on yli puolet.

Valinnanvapauttaan käyttäneistä noin 35 % on käyttänyt aiemmin kunnallista palvelua ja n. 45 % ilmoittaa aiemmaksi palveluntuottajaksi yksityisen hammaslääkäriaseman.
Palveluntuottajille maksettavia kapitaatiokorvauksia kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta on kertynyt yhteensä yli 22 000 euroa ja valmistuneita suoritekorvauksia lähes 20 000 euroa.

Uudenmaan alueellisessa valinnanvapauskokeilussa yhtenä osana kokeillaan suun terveydenhuollon palveluntuottajien suoraa valintaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt myös Tampereelle valtionavustusta terveydenhuollon suoran valinnan kokeiluun. Tampereen suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilun on määrä alkaa kevään aikana.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*