Toteutuessaan toinen hoitajalakko kohdistuu vain erikoissairaanhoitoon. Lakon ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto. Kuva: Seppo Haavisto

Hoitajien toisen lakon aloitus lykkääntyy ensi viikkoon, tiedottavat hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer. Lakko alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta, jos sopua ei sitä ennen synny. 

Lakko kestää kaksi viikkoa ja se koskee erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä. Kaikkiaan toisen lakon piirissä on noin 35 000 hoitajaa. 

Alun perin hoitajien lakon piti alkaa jo perjantaina, mutta hoitajajärjestöt esittivät sen aloituksen lykkäämistä, jotta sovittelulautakunta saa lisäaikaa ratkaisun löytämiseksi. 

Lisäksi lakon rajoja on tarkistettu. Toinen lakko kohdistuu vain erikoissairaanhoitoon. Sen ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto. 

– Jatkuva hoitajapula ja laissa määritellyn mitoituksen alitus aiheuttaa koko ajan vanhuksille erittäin merkittävää haittaa ja vaaratilanteita. Mikäli lakon vuoksi toimintaa siitä edelleen supistettaisiin, tilanne olisi heidän kannaltaan kohtuuton, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa. 

Hoitajat aloittivat ensimmäisen lakkonsa kuudessa sairaanhoitopiirissä 1.4. Se päättyy pitkäperjantaina 15.4. Ensimmäisen lakon piirissä on noin 25 000 hoitajaa. 

Tehy ja SuPer tavoittelet hoitajapulan ratkaisemiseksi 3,6 prosentin vuosittaisia palkankorotuksia viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*