Kuva: Ville Miettinen
HUSin mukaan talouden keskeisten lukujen vertaamisessa on huomioitava, että sille siirtyi vuonna 2017 kunnilta merkittäviä toimintakokonaisuuksia yhteensä noin 60 miljoonalla eurolla.

Hoitoonpääsy lain edellyttämässä ajassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä niin vuodeosastoille jonottaneiden kuin poliklinikkaan jonottaneiden osalta viime vuonna verrattuna edellisvuoteen, käy ilmi HUSin hallituksen maanantaina käsittelemästä vuoden 2017 tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta.

Vuoden 2017 lopussa vuodeosastohoitoon yli kuusi kuukautta jonottaneita oli 431 potilasta, kun se edellisen vuoden vastaavana ajankohtana oli 899 potilasta. Vastaavasti kiireettömään polikliiniseen tutkimukseen ja hoitoon yli kolme kuukautta odottavien potilaiden lukumäärä oli vuoden 2017 lopussa 1 238 potilasta; vuoden 2016 lopussa määrä oli 2 102 potilasta.

HUSin tuottamat hoitopalvelut lisääntyivät viime vuonna merkittävästi. Sairaaloissa hoidettiin 541 623 eri potilasta. Tämä luku on 3,7 prosenttia suurempi kuin vuonna 2016. Erilaisten hoitojen määrä kasvoi vielä enemmän eli 4,5 prosenttia. Palvelujen kasvu näkyi myös kulujen kasvussa: lääke- ja tarvikekulut kasvoivat paitsi potilaiden lukumäärän takia, myös uusien aikaisempaa tehokkaampien lääkkeiden käyttöön oton myötä.

Henkilöstökulut alittivat viime vuonna budjetin, HUSin mukaan tämä oli seurausta muun muassa kiky-sopimuksen vaikutuksesta. Kaikkiaan HUSin jäsenkuntien maksut HUSille lisääntyivät viime vuonna 1,8 prosenttia, mikä on merkittävästi vähemmän kuin tuotettujen palveluiden ja hoidettujen potilaiden määrän muutos.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä