Kellokoskea puolustava liike pitää toimintojen keskittämistä Helsinkiin riskialttiina ratkaisuna.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus päätti maanantaina, että HUS käynnistää Kellokosken mielisairaalasta luopumisen valmistelun.

Tarkoitus on luopua Kellokosken sairaalakampuksesta ainakin pääosin siinä vaiheessa kun on vapautunut tarkoituksenmukaista tilaa.

Käytännössä Kellokoski voitaisiin sulkea aikaisintaan 2019, kun sen osastoille on vapautunut tilaa peruskorjattavasta Kivelän sairaalasta Helsingissä sekä Hyvinkään sairaalan uudisrakennuksessa.

Kellokoskella on 12 osastolla 196 sairaansijaa. Niistä 36 on Hyvinkään sairaanhoitoalueen sairaansijoja ja loput 160 HYKS Psykiatrian koko HUSille tarjoamia sairaansijoja. Sairaalassa työskentelee 462 ihmistä

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindénin aiemmin tänä vuonna asettama Kellokoski-työryhmä totesi, että Kellokosken potilaat ovat hoidettavissa pääkaupunkiseudun muilla psykiatrisilla osastoilla 10 vuoden aikavälillä. Raportin mukaan Kellokosken sairaala vaatii laajan peruskorjauksen, jonka toteuttaminen on vaikeaa kaavamuutosten ja kiristyneiden suojelumääräysten vuoksi.

Kellokoskea puolustavan kansanliikkeen mukaan ryhmä kokonaisuutena ei kannata Kellokosken alasajamista.

 

– Lopettamisesityksen takana on lähinnä muutama HUSin johtava virkamies. Työryhmässä mukana ollut Helsingin kaupungin psykiatrian edustaja ei myöskään esittänyt toiminnan lopettamista tai siirtämistä, vaan hän näki perusteltuna etenkin oikeuspsykiatrisen hoidon sijoittumisen Kellokoskelle, kansanliike katsoo.

Helsinki, Espoo ja Vantaa haluavat siirtää toiminnot pois Kellokoskelta, koska niiden mukaan potilaiden hoitoketju tulee rakentaa lähemmäs kotia.

Mäntsälän ja Tuusulan kunnat vastustavat siirtoa, samoin Kellokosken henkilöstö.

HUSin raportin mukaan edullisimmaksi tulisi toimintojen siirtäminen HYKS Psykiatrian osalta kokonaan Kivelään. Kellokosken henkilöstön mukaan on äärimmäisen ikävää että psykiatrinen hoito kantaa raskaan taakan terveydenhuollon säästöpaineista.

– HUSin jo aiemmissa sairaansijojen vähentämisten yhteydessä esimerkiksi Paloniemessä ja Tammiharjussa on todettu että resurssit eivät siirry kokonaisena avohoitoon. Sama kehitys jatkuu. Tammiharjun alas ajon yhteydessä päädyttiin myös osan henkilöstön irtisanomisiin. Psykiatrian henkilöstömäärä ja osaaminen kapeutuu, pääluottamusmies, mielenterveyshoitaja Kalevi Kannisto sanoo.

– Myöskään Kellokoskelle keskitetyn kuntouttavan psykiatrian resurssit ja puitteet eivät tule siirtymään toiminnan mukana kunnostettavaan Kivelän vanhaan sisätautisairaalaan.

Kannisto pitää omituisena, että HUS on ensin keskittänyt kuntoutttavaa psykiatriaa juuri Kellokoskelle ja nyt se keskittää kaiken Helsinkiin.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Mitä kaikkea kunnissa tehdään? Työstään kertoo mm. kunnanjohtaja ja pehtoori.

Ilmoitus