Porvoon sairaalassa toimii muun muassa erikoissairaanhoidon päivystys. HUSin mukaan Porvoon soten yhtiöittäiminen uhkaisi päivystystoimintaa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) varoittaa, että jos Porvoo yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuoltonsa, Porvoon sairaalan toiminta vaarantuu.

Porvoon kaupunki on selvittänyt mahdollisuuksia kaupungin omien sote-palveluiden laajamittaiseen yhtiöittämiseen.

Selvitys koskee sote-uudistuksen myötä asiakkaiden suoran valinnanvapauden piiriin tulevia palveluita, eli aluksi lähinnä nykyisiä terveysasemapalveluita ja suun terveydenhuoltoa, ja myöhemmin myös osaa erikoislääkäreiden palveluista sekä tilapäisiä ja lyhytaikaisia sosiaalipalveluja.

Kaupungin johto pitää parhaana vaihtoehtona mallia, jossa yksityinen toimija olisi enemmistönä muodostettavassa yhteisyrityksessä.

Porvoon mukaan yhteisyritys vakauttaisi sote-tilanteen Porvoon seudulla, joka osana Uuttamaata on ”melkoisen myllerryksen” edessä kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan. Uusi sote-järjestelmä on käytössä vasta vuosien kuluttua uudistuksen käynnistämisestä, Ujula muistuttaa.

– Alueen on pystyttävä yhtä aikaa yhtiöittämään ja tehostamaan sote-palveluiden tuotantoa, kun arviolta 140 miljoonaa euroa alueen sote-rahoituksesta siirretään sote-uudistuksen myötä muihin maakuntiin Ujula sanoo.

Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurmen mukaan yhteisyritys todettiin riskianalyysissa parhaaksi vaihtoehdoksi edetä yhtiöittämisasiassa.

– Toiminnan kehittämisen ja kilpailukyvyn parantamisen edellytykset ovat parhaat yhteisyrityksessä. Yhteistyökumppanin osaaminen ja resurssit täydentävät kaupungin osaamista, ja digiloikka voidaan ottaa nopeammin. Yhteisyritysmallissa korostuvat myös päätöksenteon ketteryyteen ja nopeuteen liittyvät edut, Nurme sanoo.

HUSin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan Porvoon kaavailemalla ratkaisulla olisi merkittävät seurausvaikutukset HUSin Porvoossa toimivan sairaalan toimintaedellytyksiin.

Porvoon sairaala tarjoaa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Pornaisten, Porvoon ja Sipoon väestölle erikoissairaanhoidon palveluja. Porvoon sairaala vastaa alueen erikoissairaanhoidon päivystyksestä. Sairaalassa toimii myös yhteispäivystys iltaisin ja viikonloppuisin.

– Sairaala saa potilaansa pääasiassa perusterveydenhuollon kautta. Jos perusterveydenhuolto olisi yksityisellä terveyspalveluketjulla, se alkaisi suunnata lähetteitä omiin erikoissairaanhoidon toimipisteisiinsä eri puolille Suomea, Lindén sanoo HUSin tiedotteessa.

Sairaalan toimintaedellytyksiä heikentäisi HUSin mukaan lähetteiden merkittävä väheneminen. HUS katsoo myös, että sairaala ei pystyisi enää toimimaan myöskään päivystyssairaalana Itä-Uudenmaan asukkaille.

HUS huomauttaa, että Porvoon kaupunki on suunnitellut hanketta ilman, että se olisi ollut yhteyksissä HUSiin. Terveydenhuoltolain mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirin tulee yhdessä suunnitella ja päättää perustason ja erikoissairaanhoidon toiminnallisesta kokonaisuudesta.

HUS on kirjelmöinyt asiasta Ujulalle.

”HUS:n ei ole syytä puuttua jäsenkuntansa kunnallisen itsehallinnon puitteissa mahdollisesti tekemiin päätöksiin. Edellä kerrotun kaltaisella ratkaisulla olisi kuitenkin niin merkittävät seurausvaikutukset HUS:n Porvoossa toimivan sairaalan toimintaolosuhteisiin, että toivomme yhteistä neuvottelua asiasta ennen kuin teette ratkaisuja”, kirjeessä sanotaan.

Ujula esittää, että Porvoo jatkaa yhteisyrityksen yksityiskohtaisempaa valmistelua. Porvoon kaupunginhallitus käsittelee yhtiöittämisselvitystä 6. helmikuuta. Kaupunginvaltuusto päättää 13. helmikuuta, kuinka yhtiöittämisen valmistelu jatkuu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Taas huseerataan asioita, joista ei ole mitään tajua. Tarkoitus on ilmeisesti lihottaa yksityisen terveydenhuollon kukkaroa. Kaiken lisäksi verot menevät osin ulkomaille näiltä yksityispraktiikoilta.
    Nyt on jo tarpeeksi Porvoolaiset kärsineet, kun synnytykset ja lastenosasto on menetetty. Halutaanko nyt ajaa koko sairaalan toiminta alas?
    Kenen etua tässä ollaan ajamassa? Onneksi HUS:n johtaja Linden on kertonut suunnitelman vaaroista. Toivotaan, että häntä kuunnellaan tarkasti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*