Kuva: Sonja Eloranta
Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan julkisen inhousekonsernin toteutuminen vaatii vielä runsaasti töitä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) valtuusto vahvisti torstaina äänestyksen jälkeen hallituksen aiemmin tekemän päätöksen, jonka mukaan HUS solmii aiesopimuksen valtakunnallisen työterveysyhtiön muodostamiseksi.

Yhtiölle on annettu nimi Taimi Oy. HUSista tulee Taimi Oy:n suurin omistaja noin 20 prosentin osuudella. HUSin työterveysyksikkö siirtyy osaksi Taimi Osakeyhtiötä.

Keva ja Kuntaliitto ovat valmistelleet yhtiötä tämän vuoden aikana yhdessä eräiden kaupunkien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien kanssa. HUS on ollut mukana valmistelussa, samoin esimerkiksi Etelä-Karjalan Eksote ja Turun kaupunki. Taustalla on sote-kentällä tapahtuva murros.

– Uusi yhtiö tarvitaan, kävi sotessa kuinka vain.  Työterveysmarkkinoilla on käynnissä voimakas keskittyminen, ja julkisesti omistettu toimija varmistaa osaltaan kilpailun ja vaihtoehtojen säilymisen, työterveysyhtiön selvityshenkilö Samuli Salanterä taustoitti kesällä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri on todennut pitävänsä hanketta erittäin kiinnostavana.

– Hanke tarjoaa kustannusvaikuttavan mallin sekä mahdollisuuden pysyä kehityksen kärjessä, hän sanoo. Sonkerin mukaan siten pystytään rakentamaan innovatiivisia työterveyshuollon työskentelytapoja yhteistyössä työnantajan kanssa, Sonkeri sanoi aiemmin syksyllä.

Työkyvyttömyys ja ennenaikaiset eläköitymiset aiheuttavat pelkästään kunta-alalla vuosittain 2 miljardin euron kustannukset.

Salanterän mukaan uuden yhtiön on tarkoitus tehdä uudella tavalla kustannusvaikuttavaa työterveyshuoltoa, eli vähentää työkyvyttömyyskustannuksia, lisätä tuottavuutta ja parantaa yksilöiden terveyttä.

Kevan Kietäväinen: Toteutumiseen vielä matkaa

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää HUSin päätöstä merkittävänä.

– Tämä on hyvä askel sillä tiellä, että merkittävä julkisen sektorin inhouse-työterveysyhtiökonseri saadaan synnytettyä.

– Tämä kuitenkin kaikkea muuta kuin valmis, ja paljon työtä vaaditaan lähiviikkoina ja -kuukausina, että tässä onnistutaan, Kietäväinen sanoo.

Kietäväisen mukaan onnistuminen riippuu siitä, saadaanko mukaan riittävä määrä toimijoita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*