Meilahden kampusalueella tutkimus, opetus ja potilashoito kohtaavat päivittäin. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS

Erikoissairaanhoidosta Uudenmaan alueella vastaava HUSin yhtymähallitus vahvisti aloittavansa 50 miljoonan euron säästöjä tavoittelevat yhteistoimintamuutosneuvottelut.

Orastavista leikkauksista kerrottiin jo viime torstaina ja tänään maanantaina koolla ollut HUSin yhtymähallitus päätti yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua.

Maanantain kokousta johtanut yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava korostaa Kuntalehdelle, että moni asia on auki. Nyt vasta varsinainen työ alkaa.

– Tämä päätös käynnistää yt-menettelyn. Yhteistyössä henkilöstön kanssa katsomme, mitä voimme tehdä, missä voimme parantaa ja tehostaa.

Yhtymähallitus päätti hyväksyä esittelijän päätösesityksen yhdellä lisäyksellä. Rautavan mukaan yhtymähallitus korostaa, että potilasturvallisuus varmistetaan sopeutusohjelmissa.

Lisäksi yhtymähallitus edellyttää HUSin johdon esittämään valtiolle, että alijäämän kattamiseen saataisiin vuosi lisäaikaa.

Maanantain kokouksessa osoitettiin tahtoa myös siihen, että valtio osoittaisi erillismäärärahan hoitojonojen saamiseksi lainmukaiselle tasolle.

Yhtymähallitus on myös sen takana, että yliopistosairaalarahoitus osoitettaisiin suoraan HUSille, jotta se ei olisi osana hyvinvointialueiden ja Helsingin kautta tulevaa rahoitusta. Samalla yhtymähallitus toivoi, että valtakunnallista yliopistosairaalarahoitusta nostettaisiin.

Enintään 990 henkilötyövuotta karsitaan

Yhtymähallitus kokoontui tänään siis käsittelemään vuoden 2025 talousarviovalmistelua ja talouden sopeuttamista vuosina 2025–2027.

Neuvotteluilla tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöjä, mikä tarkoittaa enintään noin 990 henkilötyövuoden vähennystä. Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 28 000 henkilöä.

Kaiken kaikkiaan HUSin sopeutustarve vuodelle 2025 on 140 miljoonaa euroa, HUSin tiedotteessa kerrotaan.

Muutoksia Lahdessa ja Raaseporissa

Kokouksessa päätettiin myös HUSin Raaseporin sairaalan vuodeosaston, päivystyksen ja tiettyjen tukipalveluiden toimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksella HUSilta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle ensi vuoden alusta alkaen.

Tiedotteen mukaan Raaseporin sairaalan muutokset linjattiin yhtymähallituksessa helmikuussa ja ne ovat osa HUSin laajempaa palveluverkkotyötä. 

Lisäksi päätettiin HUSin Lahdessa sijaitsevan sädehoitoyksikön siirtämisestä liikkeenluovutuksella Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle vuodesta 2025 alkaen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*