Valinnanvapauslinjauksessa voi olla vakava uhka keskussairaaloiden ympärivuorokautiselle päivystykselle, varoittaa Aki Lindén. (Kuva: Ville Miettinen)

Lääkärityövoimasta melkein puolet menee hoitoihin, jotka hallituksen esittämän sote-linjauksen mukaan siirtyisivät kokonaan yhtiöihin ja muusta sairaalatoiminnasta erilleen hoidettavaksi, muistuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén.

Linden viittaa valinnanvapauslinjauksen tavoitteeseen, että heti aluksi, eli vuoden 2019 alusta lähtien, 15 prosenttia erikoissairaanhoidosta kuuluisi valinnanvapauden piiriin. Tällainen toiminta on myös yhtiöitettävä.

– 15 prosenttia erikoissairaanhoidon rahoituksesta tarkoittaa 75 prosenttia meidän potilaistamme. Tämä johtuu siitä, että vaikeimmin sairaat potilaat aiheuttavat 85 prosenttia kaikista kuluista, vaikka heidän osuutensa on vain neljännes kaikista potilaistamme.  He tarvitsevat kalliita lääkkeitä, erityislaitteita, tehohoitoa ja he joutuvat olemaan sairaalan vuodeosastoilla pitkään, Lindén sanoo HUSin tiedotteessa.

 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tämä linjaus tekisi ympärivuorokautisen päivystyksen (24/7) hoitamisen keskussairaaloissa mahdottomaksi, koska siihen tarvitaan nyt ja tulevaisuudessakin koko nykyinen lääkärityövoima. Jos puolet lääkäreistä siirtyy yhtiöihin, miten päivystys voitaisiin hoitaa? Olen erittäin huolestunut tällaisista linjauksista. Ne eivät vaikuta kovin asiantuntevilta, Lindén sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*