Hyvinkää ja Tuusula ovat varmistaneet liittymisensä Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymään, jonka on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Hyvinkään kaupunginvaltuusto ja Tuusulan kunnanvaltuusto päättivät mukaan lähtemisestä maanantain kokouksissaan. Aiemmin päätöksen liittymisestä ovat jo tehneet Järvenpää ja Mäntsälä.

Hankkeessa ovat mukana Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Pornainen päättää liittymisestä lähiviikkoina. Hyvinkää on hankkeen isäntäkunta.

Keski-Uudenmaan soten kuuden kunnan alueella on suunniteltu sote-palveluiden uudistamista jo vuodesta 2015. Kuntayhtymään on tarkoitus keskittää palveluiden järjestäminen ja palveluiden tuotanto. Malli on tarkoitus liittää Uudenmaan maakuntaanvuoden 2019 alusta lukien.

Palvelujen tuottaminen asiakasryhmittäin tapahtuu kunnissa pääosin nykyisen henkilöstön toimesta nykyisen työnantajan palveluksessa alueellisen sote-mallin periaatteiden mukaisesti. 

Osa Keski-Uudenmaan omaa sote-hanketta on vastikään käynnistynyt valinnanvapauskokeilu, jonka erityispiirteitä ovat tuottajien korvauksen kannustin-sanktio-malli, asiakaskohtainen korvauksen korjauslaskenta aiemman palvelukäytön mukaan ja henkilökohtaisen budjetin kokeilu, joka käynnisty myöhemmin syksyllä 2017. Valinnanvapauskokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta.  

Valinnanvapauskokeilussa kuntalaiset voivat valita palveluntuottajan, joka hoitaa asiakkaan yleislääkäritasoisen sairaanhoidon, eli lääkäri- ja hoitajavastaanoton, kuvantamis- ja laboratoriopalvelut. Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*