Perhepaalun esittelu Innokylän verkkosivuilla.

Lapsiperheiden arjen sujuvoittamiseen keinoja etsineen Kuntaliiton Lähipalvelukilpailun voittajat julkistettiin Lähipalvelufoorumissa torstaina.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa: tuote-sarjassa kilpailivat lähes valmiit tai jo käyttöön otetut mallit, idea-sarjassa vielä ideatasolla olevat mallit.

Tuote-sarjan voitti Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän verkkopalvelu Hyvinvoinnin palvelutarjotin, jonka ovat kehittäneet Marita Pikkarainen, Esko Pääskylä ja Tiina Kärkkäinen. Palvelutarjottimesta asiakas löytää sekä julkiset että yritysten ja järjestöjen tarjoamat hyvinvointipalvelut, ja sen avulla asiakas pystyy myös vertailemaan palveluiden hintoja.

– Hyvinvoinnin palvelutarjotin on käyttäjälähtöinen ja helposti lähestyttävä malli, joka vastaa monipuolisesti lapsiperheiden tarpeisiin. Sitä voi hyödyntää niin kaupungeissa kuin reuna-alueillakin, joten asiakaskunta on laaja, sanoo Kuntaliiton projektikoordinaattori Ville Nieminen.

Idea-sarjan voitti Anu Nordlund-Knuutilan ja Annika Kultavirran Perhepaalu-malli, jossa oppilaitokset ja kolmas sektori tukevat kunnan perhetyötä ja kotipalvelua.

Palvelu on rakenteeltaan uudenlainen, ja se korostaa yhteisöllisyyttä. Tavoitteena on lujittaa perheiden tukiverkostoja.

Valitsijaryhmä arvosti Perhepaalun tarvelähtöisyyttä ja käytännönläheisyyttä.

– Perhepaalu ottaa kuntalaisten ja asiakkaiden erilaiset tarpeet erinomaisesti huomioon, ja sen voi ottaa käyttöön eri kunnissa. Vanhan organisaatiolähtöisen toteutustavan sijaan mallin lähtökohtana on yhteisö, Nieminen sanoo.

Voittajat päätti valitsijaryhmä, johon kuuluivat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, Eija Säilä Vantaan kaupungilta, Raimo Pakkanen Tekesistä, Tarja Paakkonen THL:sta, Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä, Soile Kuitunen kuntoutussäätiöstä ja Tuula Jäppinen Kuntaliitosta. Tuote-sarjan palkinto on 5 000 euroja ja idea-sarjan palkinto 3 000 euroa.

Perhepaalu voitti myös idea-sarjan yleisöäänestyksen. Tuote-sarjassa yleisön suosikki oli avoimen kohtaamispaikan tarjoava Lähiötalon toimintamalli.

Kilpailun tarkoituksena oli innostaa uusia tahoja ideoimaan ratkaisuja kuntalaisten arjen parantamiseksi. Siihen osallistui 51 lähipalvelumallia, joista 36 tuote-sarjaan ja 15 idea-sarjaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä