Hyvinvointialueet kiinnittävät erityist'ä huomiota rahan liikkuminen lähipäivinä. (Kuva: Pixabay)

Sosiaali- ja terveysministeriön kyselyn mukaan sote-palveluiden sekä pelastustoimen siirtyminen kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle sujui pääsääntöisesti hyvin kaikilla alueilla.

– Yleistunnelma järjestämisvastuun siirron jälkeen on alueilla rauhallinen: siirtymä on sujunut suunnitellusti ja havaitut ongelmat on saatu ratkaistua. Häiriöt ovat liittyneet lähinnä tukipalveluihin sekä tietotekniikkaan ja tietojärjestelmiin. Potilasturvallisuus ei ole vaarantunut ja palvelut on saatu hoidettua normaaliin tapaan. Pelastustoimen tehtävistä ja palveluista on kyetty huolehtimaan normaalisti, STM tiedotti keskiviikkona 4. tammikuuta.

Vaikka alku sujui ilman suuria kommelluksia, tilanne jatkuu herkkänä vielä jonkin aikaa ja mahdollisia häiriöitä tai viiveitä palveluissa voi esiintyä tulevina viikkoina.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö arvioi loppiaisaattona Helsingin Sanomien haastattelussa, että palkanmaksussa voi tulla vakavia ongelmia, kun kaikkien työntekijöiden tiedot eivät ainakaan tuolloin olleet siirtyneet kaupungin palkanmaksujärjestelmästä hyvinvointialueen järjestelmään.

MainosPalkanmaksuun keskittyy myös esimerkiksi Lapin hyvinvointialue, jonka palvelujen siirto sujui suunnitellusti ja palvelutuotanto jatkui häiriöttä vuodenvaihteen yli.

– Hyvinvointialueen maksuliikenne on käynnistynyt ilman ongelmia, ja laskujakin on ehditty hyväksyä jo useamman miljoonan edestä. Myös asiakkaiden etuuksien maksaminen on jatkunut keskeytyksettä vuodenvaihteen yli. Asiakaslaskutusta vielä valmistellaan, ja siinä voi olla alkuvaiheessa joidenkin laskujen osalta vähän viivettä, alue tiedotti torstaina. 

Lappi on useiden muiden alueiden, mm. Vantaan ja Keravan, tavoin ulkoistanut palkanlaskennan Sarastialle, jonka maksujärjestelmien ongelmat Helsingissä nousivat julkisuuteen viime vuonna.

Mainos-Hyvinvointialueella ei ole kuitenkaan käytössä uusi muualla ongelmia aiheuttanut ohjelma, vaan vanha tuttu Personec/ESS-ohjelma, joka on ollut pitkään käytössä jo monissa Lapin organisaatioissa.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella vältyttiin häiriötilanteilta vuodenvaihteessa asiakas- ja potilastietojärjestelmä Lifecaressa.

– Seuraamme tilannetta jatkossakin tiiviisti ja varmistamme, että eri järjestelmät toimivat ja palvelut jatkuvat suunnitellustii, tietohallintopäällikkö Mika Mitikka kertoi tiedotteessa.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja sen talous- ja henkilöstöhallinnon it-ratkaisujen palveluntuottaja Meita jatkavat toistaiseksi hyvinvointialueen toiminnan aloittamiseen liittyvää tehostettua valmiutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö käyvät tulevina viikkoina kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän kanssa tilannekuvakeskustelut siirtymän onnistumisesta ja mahdollisista häiriötilanteista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*