Kuva: Seppo Haavisto

Ihmisoikeuskeskus on käynnistänyt työn vanhusten oikeuksien edistämiseksi omana painopistealueenaan. Iäkkäiden henkilöiden tilanteen kartoittamiseksi Ihmisoikeuskeskus tapaa keskeisiä alan järjestöjä sekä muita toimijoita kevään ja alkukesän aikana. Tavoitteena on kerätä tietoa vanhusten oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Tähän mennessä pidettyjen tapaamisten perusteella järjestöt pitävät erityisen tärkeänä havahtumista siihen, miten iäkkäistä ihmisistä puhutaan julkisuudessa. Vanhukset saatetaan nähdä lähinnä kulueränä ja rasitteena, mikä heijastuu niin vanhusten kohteluun kuin iäkkäiden itsensä näkemyksiin omista kyvyistään ja asemasta yhteiskunnassa.

– Iäkkäiden osallisuuden vahvistaminen ja heidän oikeuksiensa korostaminen voivat osaltaan muuttaa asenneilmastoa myönteisempään suuntaan, Ihmisoikeuskeskuksen tiedotteessa muistutetaan.

Järjestöt ovat nostaneet esille ongelmia esimerkiksi palvelujen asiakasmaksuissa, sillä maksujen määräytymisen perusteet vaihtelevat paikoittain, ja niistä on usein hyvin hankala saada tietoa. Lisäksi monet vanhukset asuvat kotonaan liian kevyin palveluin, vaikka he tosiasiassa tarvitsisivat enemmän apua. Osalle palvelut voivat olla sinänsä riittäviä, mutta asiakkaalle syystä tai toisesta epäsopivia. Iäkkäiden kuuntelemista palvelujen valinnassa pidetäänkin ensisijaisen tärkeänä.

Ongelmat digipalvelujen esteettömyydessä ja saavutettavuudessa vaikeuttavat iäkkäiden henkilöiden yhdenvertaisuuden toteutumista. Järjestöjen mukaan osa iäkkäistä ihmisistä ei pysty käyttämään verkossa olevia palveluja esimerkiksi taloudellisen tilanteen, kielitaidon puutteen tai toimintakyvyn ongelmien vuoksi. Osalle iäkkäitä sähköisten palvelujen käyttäminen on kuitenkin täysin sujuvaa.

Ihmisoikeuskeskus on itsenäinen ja riippumaton asiantuntijavirasto, joka edistää perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvää tiedotusta, koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista yleisesti. Ihmisoikeuskeskus ja sen ihmisoikeusvaltuuskunta yhdessä eduskunnan oikeusasiamiehen kanssa muodostavat Suomen kansallisen ihmisoikeusinstituution.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*