Aiemmin kuntouttavaa päivätoimintaa ikääntyneiden päiväkeskuksissa saaneille asiakkaille tarjotaan Jyväskylässä mahdollisuutta kotikuntoutukseen. Kuva: Seppo Haavisto

Ikääntyneiden päiväkeskukset pysyvät Jyväskylässä suljettuina koko loppuvuoden. Kaupunki päätti aiemmin kesäkuussa, että keskukset suljetaan syyskuun loppuun saakka. Uusi linjaus asiasta tehtiin keskiviikkona.

Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palvelujohtaja Maarit Raappana kertoo, että syynä päiväkeskusten sulun jatkamiseen on koronavirustartuntojen kasvuun kääntynyt määrä.

– Koronavirustartunnat nostavat jälleen päätään, joten haluamme välttää ikäihmisten kokoamista yhteen tilaan. Näin pyrimme ennaltaehkäisemään tartuntojen syntymistä.

Koronatilanteen tuomien linjausten myötä Jyväskylän alueen päiväkeskustiloja ei vuokrata syksyn aikana myöskään ulkopuolisille tahoille.

– Meille syntyi huoli siitä, että esimerkiksi eläkeläisjärjestöt haluavat kokoontua tiloissa. Nyt vältämme kaikkia kokoontumisia, erityisesti vanhempien ikäluokkien osalta.

Myös Jyväskylän ikääntyvien yliopisto tiedotti viime viikolla, että se tarjoaa syksyn ajan kävijöilleen vain etäopintoja.

Ikääntyville kotikuntoutusta, vammaisten päivätoiminta jatkuu

Aiemmin kuntouttavaa päivätoimintaa ikääntyneiden päiväkeskuksissa saaneille asiakkaille tarjotaan syyskuun alusta alkaen mahdollisuutta kotikuntoutukseen. Maarit Raappana kertoo, että syksyn aikana kotikuntoutuksen piirissä tulee Jyväskylässä olemaan arviolta noin 400 asiakasta.

– Saavutamme asiakkaat hyvin myös kotikuntoutuksen keinoin. Toki kuntouttavasta toiminnasta henkilön kotona puuttuu se yhteisöllisyys, mitä päiväyksiköissä yleensä voidaan tarjota.

Vammaisten työ- ja päivätoiminta ollaan Jyväskylässä käynnistämässä hallitusti kesätauon jälkeen. Ero vammais- ja vanhustyön välillä on se, että ikääntyneiden päivätoiminta ei ole kunnalle lakisääteinen toimi.

– Ikääntyneiden päivätoiminta ei ole pakollista, vaan kuuluu kuntien omien ratkaisujen piiriin. Se on hyvää ennaltaehkäisevää toimintaa, mutta tässä tilanteessa siitä joudutaan valitettavasti joustamaan, Raappana sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä