Orimattilassa turvapaikanhakijoiden elämänhallintaa auetaan mm. ruoanlaittomahdollisuudella. Kuva on Pansion vastaanottokeskusesta. (Kuva: Seppo Haavisto)

Orimattilan entiseen kotitalousopistoon kohdistunut ilkivalta ei viivytä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen avaamista kiinteistössä.

Rakennuksen kattoon porattiin joulukuun alkupuolella reikiä. SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen kertoo Kuntalehdelle, että reikiä oli tiettävästi noin 300.

Katto on kuitenkin korjattu, ja vastaanottotoiminta aiotaan käynnistää suunnitelman mukaisesti tämän vuoden puolella entisessä oppilaitoksen asuntolassa.

– Ilkivallasta koitui varsin pieni vahinko, eikä se varsinaisesti viivytä vastaanottokeskuksen avaamista, Kaukiainen sanoo.

 

Ruoanlaitto lisää
turvapaikanhakijan elämänhallintaa

Toisenlainen haittavaikutus ilkivallalla kuitenkin on.

Vastaanottokeskukseksi remontoitavan kiinteistön yhteydessä on toiminut lounasravintola, jota oli tarkoitus hyödyntää ruoanvalmistuksessa, kun turvapaikanhakijat saapuvat.

Ilkivallan takia ravintola kuitenkin suljetaan, Kaukiainen sanoo. Hän pitää sulkemista valitettavana, koska lounasravintola olisi tarjonnut paikan jossa turvapaikanhakijat ja paikalliset voivat olla luontevasti samassa tilassa.

– Sellainen vähentää ennakkoluuloja. Tästä on hyviä kokemuksia muualta, Kaukiainen muistuttaa.

Nyt kiinteistössä on ympärivuorokautinen vartiointi ja valvontakamerat. Vaikka turvallisuussyistä vastaanottokeskuksia vartioidaan tehokkaasti, Kaukiaisen mukaan aiemmin ei ole ryhdytty vartiointitoimiin tyhjässä kiinteistössä.

Orimattilan keskukseen tulee noin 250 turvapaikanhakijaa, mukana niin perheitä kuin yksin saapuneita.

Ruoanlaitolla on erityismerkitys Orimattilaan ja Hankoon perustettavissa keskuksissa, joissa asutaan asuntoloissa ja on omatoiminen ruoanlaittomahdollisuus.

Orimattilassa on pistetty tätä varten liesiä toimintakuntoon

– Ruoanlaittomahdollisuus on tärkeää turvapaikanhakijalle. Se lisää tunnetta oman elämän hallinnasta, Kaukiainen muistuttaa.

Vihainen keskustelu lyö yli
ja käy asian ohi

Vaikka Orimattilassa ilkivalta ei kohdistunut henkilöihin, laajempi kuva herättää Kaukiaisessa huolta. Esimerkiksi se, että vastaanottokeskuksiin on isketty mm. tuhopolttoaikeissa.

Vihaista keskustelua tulvivan sosiaalisen median seuraamisen Kaukiainen on lopettanut.

– Ihmiset lukevat siellä mitä haluavat lukea. Asiat kumuloituvat.

Hän pelkää, että ihmisiltä katoaa mittasuhteet teoissa, joita turvapaikanhakijoihin kohdistuu.

– Ennen pitkää voi tapahtua jotain, mikä ylittää tähän asti nähdyn, Kaukiainen sanoo.

– Tulijat ovat oikeilta kriisialueilta, kuten Syyriasta ja Irakista, joissa yhteiskunta on romahtanut. Kukaan suomalainen ei lähtisi sinne huvikseen. Suurin osa sieltä tulevista on normaalisti käyttäytyviä ihmisiä, hän korostaa.

Kaukiainen sanoo, että keskustelua tilanteesta tulee käydä.

– Se että turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen, on fakta. Asia pitää hoitaa ja tehdä ratkaisut. Mutta asioihin pitää suhtautua asioina.

Sosiaalisen median vihaa lietsova keskustelu irrottaa kuitenkin helposti huomion asioiden käsittelemisestä asioina.

Esimerkiksi rajat kiinni -mielenosoitusta Kaukiainen pitää korrektina tapana, keskusteluna jolla yritetään vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

– Samoin valtioneuvoston toimenpideohjelma, josta on monenlaisia näkemyksiä, sekin on tapa käsitellä asiaa asiana.

Erikoinen piirre Orimattilan tulevassa vastaanottokeskuksessa on sekin, että kiinteistön omistajan tarjotessa urakkaa keskuksen remontoimisessa eräät putki- ja sähkömiehet kieltäytyivät. Asiasta ensin uutisoineen Orimattilan Sanomien mukaan kieltäytyminen johtui rakennuksen tulevasta käyttötarkoituksesta.

– Kiinnostavaa olisi tietää, ketä muita nämä yritykset jättävät palvelematta, Kaukiainen sanoo.

Nyt myös putki- ja sähkötöille on löydetty tekijät.

Lue myös:

Hallitus aikoo saada turvapaikkakustannukset hallintaan

Lisää ilkivallasta vastaanottokeskuksissa:

Yle: Vastaanottokeskuksen vastustus vaihtui ilkivaltaan

IS: Useat vastaanottokeskukset joutuneet iskujen kohteeksi

HS: Vastaanottokeskus yritettiin polttaa Lammilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*