Osa maakunnista roikkuu löysässä hirressä vielä hyvän tovin. Hallituksen tiedotustilaisuudessa ei vielä paljastettu niitä kolmea itsehallintoaluetta, jotka joutuvat järjestämään palvelunsa yhdessä isomman naapurin kanssa. Kolme ilman sote-oikeuksia jäävää maakuntaa selviävät viimeistään siihen mennessä, kun sote-laki annetaan eduskunnalle ensi keväänä.

Sen sijaan lain valmistelua vetävä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vakuutti, että kaikki nykyiset keskussairaalat päivystävät ympärivuorokauden ainakin jossakin mittakaavassa myös jatkossa. Laajan palvelun päivystyssairaaloita tulee olemaan tulevaisuudessa 12.

Monet yksityiskohdat selviävät vasta lain jatkovalmistelun aikana. Näitä ovat esimerkiksi 18 itsehallintoalueen tulevat tehtävät. Tiedotustilaisuudessa arvioitiin, että osa aluehallinnon palveluista voi siirtyä kunnille tai valtiolle ja osa keskitetään tiettyjen alueiden hoidettavaksi.

Poimintoja tiedotustilaisuudesta

Juha Rehula:

-Niitä kolmea itsehallintoaluetta, jotka järjestävät sote-palvelut yhdessä toisen itsehallintoalueen kanssa ei ole hallituksen esityksessä nimetty. Nämä alueet selviävät sote-lain valmistelun jatkuessa.

-Numeroille tulee nimet aikanaan. Hallituksen piirissä näiden alueista nimistä ei ole edes keskusteltu. Sama on tilanne päivystävien sairaaloiden kohdalla.

-Kaikissa nykyisissä keskussairaaloissa on jatkossakin ympärivuorokautista päivystystä. Laajaa 24/7 päivystystä on 12 alueella.

-Valinnanvapaus toteutetaan pääsääntöisesti perustasolla ja soveltuvin osin erikoissairaanhoidossa. Monikanavainen rahoitus puretaan.

-On asioita, joita kaikki itsehallintoalueet eivät tee.

 

Anu Vehviläinen:

-Itsehallintoalueiden tulevia tehtäviä valmistellaan lähikuukausina. Osa tehtävistä voidaan keskittää tietyille alueille tai valtioille. Osa tehtävistä voi siirtyä kuntien hoidettavaksi.

-Valmistelun aikana selviää milloin itsehallintoalueiden ensimmäiset vaalit pidetään. Mahdollisesti jo 2017, mutta viimeistään 2018. Valmistelun aikana selviää myös, minkä kokoisia valtuustoista tulee.

Lenita Toivakka:

-Pystymme turvaamaan palvelut tulevaisuudessa, pystymme turvaamaan niiden rahoituksen. Vahvemmat hartiat palvelujen tuottamisessa ovat äärettömän tärkeät. Uudistuksen myötä myös palvelujen laatu tulee paranemaan.

-Oma valinnanvapauslainsäädäntö tulee olemaan aivan oma suomalainen malli. Valinnanvapauden myötä on mahdollista lyhentää hoitojonoja. Uudistuksen myötä perusterveydenhuollon merkitys kasvaa.

-Hallituksen esitykseen on kirjattu eräänlainen perälautapykälä. Siinä vaiheessa, kun jonkin alueen kantokyky ei riitä järjestämään sote-palveluita yksin, on mahdollista, että alueiden määrä laskee.

Sampo Terho:

-Lähipalvelujen turvaaminen ja palvelujen yhdenvertainen saaminen ovat meille tärkeitä asiaa. On tärkeää, että asioista päättävät henkilöt valitaan vaaleilla.

Tuomas Pöysti:

-Tällä mallilla voidaan mennä eteenpäin ilman perustuslain säätämisjärjestämistä.

 

Tiedote Valtioneuvoston sivuilla

Hallituksen linjaus aluejaon perusteista, sote-alueista

Hallituksen linjausten perustelumuistio

Diaesitys hallituksen linjauksista

 

Arvio sote-uudistuksen säästöistä ja säästömekanismeista

 Diaesitys sote-uudistuksen säästöistä

 Kilpailun ja kilpailullisen vertailuasetelman merkitys sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden laadulle ja tuotannon taloudellisuudelle

 Kysymyksiä ja vastauksia hallituksen aluelinjauksesta

 Taustaselvitys uusien itsehallintoalueiden muodostamisesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*