Kevan, Kuntaliiton, eräiden kaupunkien ja kuntien sekä sairaanhoitopiirien suunnitteleman työterveyshuoltokonsernin hankkeessa selvitetään paraikaa juridisia kiemuroita.

– Hankkeessa on siirrytty vaiheeseen, jossa selvitetään valtakunnallisten julkisen sektorin omistamien valtakunnallisten työterveysyhtiöiden perustamiseen, hallinnointiin sekä toimintaan liittyviä oikeudellisia ja taloudellisia seikkoja, Kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff kuvailee tiedotteessa.

Kuntalain mukaan työterveyshuollon sairaanhoito- ja muut terveydenhuoltopalvelut, joiden järjestäminen on kunnille vapaaehtoista, tulee yhtiöittää tai tästä toiminnasta tulee luopua kokonaan 1.1.2019 mennessä.

– Toimiva työterveyshuolto on vahva alueellinen elinvoimatekijä. Kuntaliitto pitää julkisen sektorin yhteisen valtakunnallisen työterveysyhtiön toimintamallia kannatettavana, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Kunta, kuntayhtymä ja niiden tytäryhtiöt voivat jatkossakin tuottaa työterveyshuoltopalveluja omalle henkilöstölleen kuten muutkin työnantajat. Kunnan lakisääteinen velvollisuus järjestää tarvittaessa ennalta ehkäisevä työterveyshuolto muille kuin kuntien omille työntekijöille on tarkoitus siirtyä tuleville maakunnille.

Kuntaliiton mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirien kiinnostus yhteisestä työterveyshuoltoyhtiöhankkeesta on ollut laajaa.

– Kuntien, kaupunkien ja sairaanhoitopiirien tulisi ilmoittautua mukaan hankkeeseen elokuun aikana, mikäli ne haluavat varmistaa mahdollisuutensa esittää omat näkemyksensä ja toiveensa tulevien yhtiöiden tarkemmasta tarkoituksesta, tavoitteista, toimintaperiaatteista ja hallintorakenteesta sekä osakassopimuksien sisällöstä yhtiöiden perustamisvaiheessa, sanoo Lebedeff.

Aiheesta aiemmin:

Suuri julkinen työterveyskonserni etenee – suuret kaupungit ja sairaanhoitopiirit innostuivat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*