Savonlinnan keskussairaalan sisäänkäynti
Lakiluonnos mahdollistaa Savonlinnan keskussairaalan toiminnan vuoteen 2032 asti. Kuva: Arttu Muukkonen

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri pysyy soteuudistuksessa osana Etelä-Savoa. Hallitus julkaisi soteuudistuksen esitysluonnokseen lausuntopalautteen perusteella tehdyt muutokset tiistaina 13. lokakuuta.

Päätös on pettymys sairaanhoitopiirille, joka halusi maakuntauudistuksen yhteydessä siirtyä osaksi Pohjois-Savon hyvinvointialuetta.

– Herättää synkkiä ajatuksia. Tiivistettynä: emme ole alkuunkaan tyytyväisiä ratkaisuun, Sosterin kuntayhtymäjohtajan Panu Peitsaro sanoo.

Sosterin alueella asuu 40 000 ihmistä. Jäsenkuntia on neljä. Niistä kolme, eli Savonlinna, Enonkoski ja Rantasalmi tahtoivat sairaanhoitopiirin tavoin osaksi Pohjois-Savoa. Sulkava kannatti jäämistä Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.

Huoli sairaalan tulevaisuudesta

Itä-Savossa keskeinen maakuntauudistukseen liittyvä huoli on ollut Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuus. Nyt lakiin kirjataan, että keskussairaalan yhteispäivystys mahdollistetaan vuoden 2032 loppuun saakka.

–  Kääntäen kirjaus tarkoittaa Savonlinnan sairaalan loppua viimeistään vuoden 2032 alusta, Peitsaro sanoo.

Vaikeuksia on todennäköisesti edessä jo aiemmin. Peitsaro on huolissaan esimerkiksi siitä, riittääkö henkilökunta uudistuksen jälkeen.

Savonlinnaan on jo ennestään ollut vaikea löytää työntekijöitä. Ongelmia on tuottanut esimerkiksi päivystysasetus, joka tuli voimaan vuonna 2015. Sen myötä synnytykset siirtyivät Savonlinnasta Mikkeliin, Kuopioon, Joensuuhun ja Lappeenrantaan. Myös synnytyslääkäri ja anestesiologeja lähti.

– Oletan, että sama ilmiö toistuu. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat laskea tulevaisuuttaan. Etenkin nuoret lääkärit varmasti miettivät, kannattaako tällaiseen paikkaan lähteä.

Tulevaisuuden epävarmuus heijastuu henkilökunnan lisäksi myös muuhun toimintaan. Keskussairaalan pyörittäminen edellyttää miljoonien investointeja, sillä erikoissairaanhoidon vaatima teknologia on kallista. Sosterissa pohditaan, kuinka pitkälle investointeja ja tilojen ylläpitoa voidaan jatkaa.

 – Jos laitteen elinkaari on esimerkiksi kahdeksan vuotta, milloin tehdään viimeinen investointi? Vai onko se jo tehty?

Eniten Peitsaro on huolissaan alueen asukkaista. Keskussairaalan mukana Savonlinnasta lähtisi satoja työpaikkoja ja ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijat.

– Lakkauttaminen olisi Savonlinnalle kaupunkina erittäin dramaattinen juttu.

Savonlinnassa ollaan tyytyväisiä

Savonlinnassa tunnelmat eivät ole yhtä synkät. Vaikka kaupungin virallinen toive ei toteutunut, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk) on tyytyväinen uuteen soteluonnokseen.

– Tämä on vahva peruspalvelu-uudistus. Minkä lisäarvon Pohjois-Savo olisi perusterveydenhuoltoon tuonut?

Torikan mukaan keskustelu on ollut erikoissairaanhoitokeskeistä. Savonlinnakin on halunnut osaksi Pohjois-Savoa ennen kaikkea Kuopion yliopistollisen sairaalan takia. Uudistuksessa painottuivat kuitenkin enemmän ennaltaehkäisy ja hyvinvointialueet.

Kuopion yliopistollinen sairaala olisi tuonut Itä-Savoon synergiaetua, mutta Torikka muistuttaa, ettei kyseessä ole joko-tai-tilanne. Kuopion kanssa voidaan tehdä yhteistyötä myös Etelä-Savon hyvinvointialueesta käsin.

– Pääasia, että leveämmät hartiat toteutuvat ja löysässä hirressä roikkuminen loppuu.

Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuudesta Torikka ei olisi turhan huolissaan. On niin monta asiaa, jota ei vielä voi ennustaa. Esimerkiksi henkilöstön saatavuus vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuus sairaalalla on.

– Kuka meistä tietää kymmenen vuoden päähän? Rakenteet eivät takaa palvelua. Toimintoja voidaan aina trimmata. Jos sairaala on tehokas ja hyvinvoiva, se voi houkutella ammattilaisia. 

Ainakin seuraaviksi vuosiksi sairaalan rahoitus on turvattu, ja myös lisärahoitusta myönnetään tarvittaessa. Tähän Torikka on tyytyväinen, samoin kuin palveluperusteiseen rahoitukseen ylipäänsä.

– Se tulee karsimaan epäterveitä asioita pois. Raha suunnataan nyt peruspalveluihin kilpavarustelun sijaan.

Lue lisää:

Etelä-Savo on soten miinakenttä – Savonlinna puolustaa omaa keskussairaalaa: ”Ratkaisu olisi myös KYSin etu”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*