Kuva: Ville Miettinen

Maakuntavaalit kiinnostavat etenkin nuoria ja perussuomalaisten kannattajia. Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaks mittasi suomalaisten kiinnostusta maakuntavaaleihin tuoreessa kyselytutkimuksessaan.

Kyselyn mukaan noin 5 prosenttia suomalaisista voisi pyydettäessä asettua erittäin mielellään maakuntavaaliehdokkaiksi. Jos mukaan lasketaan myös melko mielellään ehdolle asettuvat, ehdokkaaksi lähtisi 18 prosenttia vastanneista.

Ehdokkuus kiinnostaa etenkin nuoria ja alle 50-vuotiaita, jotka lähtisivät ehdolle kaksi kertaa todennäköisemmin kuin yli 60-vuotiaat. Etelä-Suomessa vastanneista 18 prosenttia on kiinnostunut ehdokkuudesta, kun Itä- ja Pohjois-Suomessa kiinnostuneita on vain 16 prosenttia.

Eniten maakuntavaalit kiinnostavat perussuomalaisten kannattajia, joista joka kolmas eli 32 prosenttia olisi mielellään tai erittäin mielellään ehdokas.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vähiten vaalit kiinnostavat RKP:n kannattajia, joista vain 8 prosenttia asettuisi ehdolle.

Muita puolueita kannattavien kiinnostus vaihtelee hieman yli ja alle 20 prosentissa lukuun ottamatta vihreiden kannattajia, joista 15 prosenttia voisi asettua ehdokkaaksi.

Lautakuntatyöskentely kiinnostaa

Kaks tulkitsee vastausten tarkoittavan, että ehdokkuus maakuntavaaleissa kiinnostaa satojatuhansia suomalaisia.

Jos kaikki 9 eduskuntapuoluetta ja 1–2 kansalaisliikettä asettaisivat kaikissa 18 maakunnassa täydet listat, vaalien ehdokasmäärä voisi nousta korkeimmillaan lähes 20 000 ehdokkaaseen.

Maakunnan lautakunnan tai muun toimielimen jäsenyys kiinnostaa vastaajia ehdokkuutta enemmän. Joka neljäs vastannut on kiinnostunut pyydettäessä maakunnallisen toimielimen jäsenyydestä.

Eniten lautakuntatyöskentely kiinnostaa perussuomalaisten kannattajia, joista 40 prosenttia osallistuisi pyydettäessä toimielimen työhön. Muut-ryhmässä, johon siniset kuuluvat, kiinnostus on 35 prosenttia.

Vähäisintä, mutta ei vähäistä kiinnostus on RKP:n ja vihreiden kannattajissa, joista 21 ja 24 prosenttia sanoo olevansa kiinnostunut. Muiden puolueiden kannattajista keskimäärin joka kolmas on kiinnostunut maakunnallisen toimielimen työhön osallistumisesta.

Kyselyn tutkimusaineisto koottiin internetpaneelissa toukokuussa 2018. Haastatteluja tehtiin 6 193 kappaletta. Vastaajat edustavat maan 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin yksi prosenttiyksikkö suuntaansa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*