Kokoomuksen kannattajat siirtäisivät innokkaimmin tehtäviä itsehallintoalueille. Kansalaisten näkemyksiä eri tehtävien siirrosta kysyi Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS).

Kokoomuksen kannattajien enemmistö siirtäisi jopa 12 kysytystä 14 tehtävästä. Keskustan ja vihreiden kannattajat ovat myös keskimääräistä innokkaampia tehtävien siirtäjiä. Keskustalaiset siirtäisivät 8 tehtävää 14:stä ja vihreiden kannattajat 9 tehtävää 14:stä.

Enemmistö kaikista vastaajista kannatti sitä, että itsehallintoalueiden tehtäviksi tulisivat valtion aluehallinnon kehittämistehtävät (61 %), maakuntien aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus (55 %), energiahuolto (52 %), joukkoliikenne (52 %), ammatillinen koulutus (50 %) ja jätehuolto (50 %).

Lähes joka toinen siirtäisi itsehallintoalueiden vastuulle myös elinkeinopolitiikan (47 %) ja ympäristön huollon (47 %).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Edellä mainittujen seitsemän tehtävän lisäksi kokoomuslaiset siirtäisivät lisäksi palo- ja pelastustoimen (59 %), maankäytön (54 %), kulttuurin (52 %) sekä kansalaisopistot (51 %) itsehallintoalueille.

45 prosenttia kannatti sosiaali- ja terveyspalvejen siirtämistä

Vain vajaa puolet kaikista vastaajista eli 45 prosenttia kannatti sosiaali- ja terveyspalvejen siirtämistä kuntaa suuremmille itsehallintoalueille. Noin neljännes, 26 prosenttia suhtautui asiaan varauksellisesti. Suurella osalla (29%) ei ollut mielipidettä asiasta.

Neljästätoista tehtäväalueesta vain kaksi oli sellaisia, joiden siirtämisen uusien itsehallintoalueiden vastuulle enemmistö torjui. Nämä olivat lukiokoulutus, jonka siirtämisen torjui 59 prosenttia vastaajista sekä liikunta- ja urheilumahdollisuudet (61 %).

Palo- ja pelastustoimen, kulttuurin sekä kansalaisopistojen osalta näkemykset jakautuivat kutakuinkin tasan kahtia puolesta ja vastaan. Pääsääntöisesti hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat eri tehtävien siirtoon uusien itsehallintoalueiden vastuulle myönteisemmin kuin opposition tukijat.

Tutkimuksessa kysyttiin kansalaisilta kantaa siihen, mitkä nykyisin kuntien, kuntayhtymien ja valtion tehtävänä olevat asiat tulisi siirtää uusille itsehallintoalueille.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 19.-24.9 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1055.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*