Avuttomalla valmistelulla syntyi huono lopputulos. Siinä lyhykäisyydessään mietteet Kalajoen suunnalta sote-uudistukseen liittyen.

– Valmistelu on ollut aika avutonta. Harvoin on nähty näin huonosti valmistelua lakiehdotusta. Julkisen sektorin kestävyysvaje on varmasti tosiasia, mutta tämän lain ansiosta sitä ei saada hoidettua. Päinvastoin tilanne tulee vain kärjistymään, lataa Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Kalajoki on ollut sote-palvelujen kehittäjänä oman tiensä kulkija. Kaupunki on pitänyt narut omissa näpeissään ja tehnyt yhteistyötä tarkkaan valittujen kumppaneiden kanssa. Onnistumiset ovat näkyneet kaupungin taloudessa, kun palvelut on saatu tuotettua edullisesti.

– Me on haluttu satsata sote-palveluissa ennalta ehkäisyyn. Olemme pyrkineet siihen, että ihmisille on tarjottu apua ajoissa. Se on paitsi kustannustehokasta, niin se on myös inhimillistä. Annetaan apua silloin, kun sitä tarvitaan, Puoskari pohtii.

STM:n laskelmien mukaan jatkossa Kalajoki saa pulitta sote-palveluistaan kuusi miljoonaa euroa enemmän. Tasausmalli pudottaa 478 euron lisämaksuun 400 kuntalaista kohden, mutta se paljoa lämmitä.

– Meidän pitää löytää uusia tapoja toimia, uusia innovaatioita. Tällä mallilla ohjataan vain asiakasvirtoja isoihin monopoleihin. Jos isompi organisaatio saa jotain hyvää aikaan, niin liitytään siihen, mutta automaattisesti se ei ole aina parempi, jatkaa kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*