Kansanedustajat tutustuvat tällä viikolla työhön, johon heidän valmistelemansa uudistukset vaikuttavat eniten.

Sairaanhoitajaliitto on kutsunut kansanedustajat tutustumaan sairaanhoitajan työhön eri puolilla pääkaupunkiseutua. 74 prosenttia koko sote-henkilöstöstä on hoitohenkilöstöä.

– Sairaanhoitajat ovat sotessa suurin hoitotyön ammattiryhmä, joten viimeistään nyt heitä kannattaa kuunnella. Sote ei synny ilman sairaanhoitajia, Sairaanhoitajaliitto tiedottaa.

Kansanedustajille järjestettiin ”työvuoro” ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut 14 edustajaa.

– Ne, jotka viimeksi olivat paikalla kokivat arvokkaaksi, että saivat tietoa siitä mikä sairaanhoitajia askarruttaa ja miltä heidän arkensa näyttää, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo.

– Viesti sairaanhoitajilta on, että jaksamisen kanssa mennään aika äärirajoilla. Haluamme viestittää myös, että hoitotyötä johtamaan tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät hoitotyöstä.

Vallalla oleva yleisjohtajuus on Hahtelan mukaan johtanut joissakin paikoissa siihen, ettei hoitotyön prosesseja enää johdeta. Se on ongelma potilasturvallisuuden kannalta.

– Potilasturvallisuutta ei missään nimessä saa vaarantaa sillä, että jonkun muun alan ihminen on johtamassa työtä. Täytyy turvata riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä ja heille toimivaltainen johto.

Sote-henkilöstö tekee uudistuksen

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vierailee maanantaina Haartmanin sairaalassa.

– Kun eduskunnassa käydään läpi lakiesityksiä, samaan aikaan meidän terveydenhoitohenkilöstömme tekee töitä 24/7. Oman työn kannalta on erittäin tärkeää käydä katsomassa hoitotyön arkipäivää.

Sote-henkilöstön tapaaminen on tärkeää myös sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöhän ne palvelut tekee ja viime kädessä ratkaisee, miten uudistus onnistuu. On erittäin tärkeää että he ovat mukana ja saavat riittävästi tietoa, Sarkomaa sanoo.

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen perehtyy sairaanhoitajien työhön Malminiityn toiminta- ja asumiskeskuksessa.

– Toivon, että pääsen jututtamaan sairaanhoitajia ja kuulemaan heidän ajatuksiaan siitä työstä. Toisaalta haluaisin jutella myös asukkaiden kanssa.

Kaikkosen mielestä on tärkeää pitää sote-henkilöstö ajan tasalla uudistuksista etenkin sitten, kun sote-lait saadaan hyväksyttyä.

– Tässä on useampi vuosi, ennen kuin uudistus tulee täysimääräisesti voimaan. Yhdessä yössä ei mikään muutu, vaan muutokset ehditään käydä yhdessä läpi.

Sarkomaan ja Kaikkosen ”tulevien työkaverien” lomarahoista leikattiin kilpailukykysopimuksella kolmannes. Hallituspuolueiden edustajat uskovat siitä huolimatta saavansa hyvän vastaanoton.

– Kaikista asioista täytyy voida keskustella, Sarkomaa sanoo.

–  Hyvin paljon tapaan hoitohenkilökuntaa ja itse olen hoitohenkilötaustainen, ja aina olen saanut hyvän vastaanoton.

Sarkomaan ja Kaikkosen lisäksi sairaanhoitajan työhön tutustuvat tällä viikolla Heli Järvinen (vihr), Ben Zyskowicin avustaja Suvi Pohjonen (kok), Mia Laiho (kok), Johanna Karimäki (vihr), Sari Multala (kok), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Tytti Tuppurainen (sd), Kari Kulmala (ps), Sinuhe Wallinheimo (kok), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd), Lasse Hautala (kesk) ja Hanna Kosonen (kesk).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*