Kuva: Pekka Moliis

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnittelema erillissopimus hoitajajärjestöjen kanssa sote-alan työtilanteen ratkaisemiseksi paikallisesti on kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen, hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer tiedottavat.

Tiedotteen mukaan muut järjestöt vaativat samoja korotuksia myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle.

Kanta-Hämeessä päätettiin aiemmin toukokuussa ottaa poikkeukselliset keinot käyttöön työskentelyä haastavista ylityö- ja vuoronvaihtokielloista pääsemiseksi ja hoitajajärjestöjen uhkaamien joukkoirtisanoutumisten välttämiseksi.

KT:n valtuuskunnan työvaliokunta tuomitsi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmat kokouksessaan viime viikolla.

– On ymmärrettävää, että työnantajat kokevat tilanteen hankalana. Paikallisia sopimuksia tehdään valtakunnallisen sopimuksen valmistuttua. Sote-työnantajien tulee toimia nyt yhtenä rintamana tulevat hyvinvointialueet huomioiden, KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoi viime viikolla.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla jatkuu kesä-elokuun

Tehy ja SuPer ilmoittivat tänään, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla jatkuu. Reunaehtoja muutettiin kuitenkin niin, että 1.6.– 31.8.2022 välisenä aikana tehyläiset ja superilaiset voivat kesällä halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.

Kunta-alalle ehdotettu sovintoratkaisu kaatui toissa viikolla Tehyn ja SuPerin päätettyä olla hyväksymättä sitä. KT:n valtuuskunta päätti tuolloin pitkän keskustelun jälkeen hyväksyä sovintoehdotuksen.

– Sopimuksella turvattaisiin työrauha ja kansalaisten hyvinvointipalvelut kolmeksi vuodeksi. Sovintoehdotus on kallis, mutta yhteiskuntarauhan vuoksi olemme työnantajina valmiita toimimaan vastuullisesti, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kommentoi tuolloin.

Hoitajajärjestöt haluavat työtaistelulla saada ratkaisua hoitajapulaan.

KT:n mukaan henkilöstön saatavuuteen tulisi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti eli palkkaratkaisun lisäksi myös muilla keinoilla. KT:n tavoitteena sopimusneuvotteluissa on ollut sekä kestävä talousratkaisu että työelämän kehittäminen pitkäjänteisesti palkansaajajärjestöjen kanssa.

Takapakin jälkeen neuvottelut jatkuivat ilman hoitajajärjestöjä, ja eilen tynkäsopimuskin kaatui, kun KT, JUKO ry ja JAU ry eivät päässeet yhteisymmärrykseen.

JHL hermostui

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi tänään olevansa valmis lisäämään painostustoimia palkankorotusten vauhdisttamiseksi.

– Jokainen kuukausi ilman palkankorotuksia on tappio kunta-alan työntekijöille, koska korotuksia ei makseta takautuvasti. JHL olisi halunnut palkankorotukset kaikkien kunta-alan työntekijöille jo kesäkuun alussa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Jos neuvottelut siirretään kesän yli, jopa loppuvuoteen, mahdolliset palkankorotukset saattavat astua voimaan esimerkiksi vasta vuoden 2023 alussa, JHL muistuttaa. 

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä