Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Kati Myllymäen taannoinen puheenvuoro Kuntaliiton Talous- ja rahoitusfoorumissa sekä haastattelu Kunta.tv:ssä ovat herättäneet keskustelua puolesta ja vastaan Kunta.tv:n verkkosivuilla.

Myllymäki muistutti, että nykyinen hallituskausi on jo kolmas sote-uudistusta väsäävä, eikä aiempaa valmiimpaa näytä tulevan.

Myllymäki myös kritisoi sitä, että asiantuntijaryhmän tekemä valmis ratkaisu sote-uudistukseksi ”dumpattiin” saman tien.

– Valtakunnallisesti katsoen näyttää huolestuttavalta. Uudistus menee seuraavalle hallitukselle, ja jos se on näin sekava kuin miltä nyt näyttää, on ehkä parempi niin, Myllymäki näkee.

– Mieluummin tehdään kunnollista ja vähän ja selkeää, kuin yritetään tehdä iso juttu, ja se jää kuitenkin väljäksi ja sekavaksi ja ristiriitaiseksi.

Nyt suuria pulmia aiheuttavat asiat olivat keskeisiä huolia jo kymmenen vuotta sitten.

– Jo 2004 valtiosihteerien johdolla tehtiin puitelakia, jo silloin oli tiedossa, mitä tarvitsisi tehdä: puhuttiin suuremmista terveyskeskuksista, puhuttiiin sote-ingtegraatiosta. Ja edelleen värkätään samaa asiaa. Kyllä tämä aika turhauttavaa on.

Kuntien reagoinnit sote-ratkaisuissa herättävät myös huolta. Yhteistoiminta-alueiden rakentamisessa ja purkamisessa ei ole tolkkua.

– Nyt Pyhtään kunta on ilmoittanut että aikoo kymmeneksi vuodeksi ulkoistaa koko sotensa sote-aluepelonsa vuoksi.  Tässä tehdään ihan mieletöntä työtä, kun rakennetaan ja puretaan, Myllymäki näkee.

Myllymäki oli itse mukana sote-lakivalmistelun asiantuntijaryhmässä selvityshenkilönä – syntyneen esityksen vaikutus jäi toivottua laimeammaksi.

– Meillä oli ihan selkeä ehdotus. Kun sen luki, ei kunnan tarvinnut arpoa, lähdetäänkö pohjoiseen vai etelään. Koko Suomelle oli tehty selkeät ehdotukset. Mutta sehän dumpattiin heti se paperi.

– Minusta voitaisiin palata siihen paperiin. Se olisi huomattavan paljon parempi kuin tämä nykyinen työryhmän selvitys.

Katso Kati Myllymäen haastattelu Kunta.tv:ssä ja kommentoi!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä