Useat kehityspsykologiset tutkimukset osoittavat, että maahanmuuttajanuoret voivat paremmin maissa, joissa on käytössä integraatiopolitiikka, todetaan Euroopan keskeisen kehityspsykologian alan järjestön EADP:n (European Association for Developmental Psychology) kannanotossa.

Kannanoton mukaan maahanmuuttajille tulisi tarjota työ- ja koulutusmahdollisuuksia integraation toteutumiseksi.

Syrjintä, rasismi ja poissulkeminen vaikuttavat vahingollisesti nuorten kehitykseen. Tämä voi johtaa nuorten radikalisoitumiseen. Sitä vastoin yhteenkuuluvuus ja hyväksytyksi tuleminen uudessa yhteiskunnassa vahvistaa nuorten hyvinvointia ja siteitä uuteen kotimaahan.

– Maahanmuuttajanuoret, jotka omaksuvat vastaanottavan maan kulttuurin ja kielen ja samalla säilyttävät oman perinteisen kulttuurinsa ja kielensä, menestyvät paremmin kuin nuoret jotka oppivat vain yhden kielen, kannanotossa todetaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Järjestö muistuttaa, onnistunut integraatio tuo myös positiivisia taloudellisia vaikutuksia.

– On käynyt ilmi, että monessa maassa maahanmuuttajat maksavat elämänsä aikana enemmän veroja kuin saavat sosiaalietuuksia, kannanotossa sanotaan.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen professori Katariina Salmela-Aro on vastikään nimitetty EADP:n ensimmäiseksi pohjoismaiseksi presidentiksi.

Kaksi vuotta kestävän kauden aikana Salmela-Aron tavoitteena on muun muassa kehittää kansainvälistä tutkimustyötä ja lisätä yhteistyötä psykologien kattojärjestön EFPA:n kanssa. Lisäksi hän aikoo toimia sillanrakentajana EADP:n ja poliittisten toimijoiden kesken.

– Tavoitteeni on rakentaa siltoja poliittisten toimijoiden kanssa, jotta kehityspsykologinen tieto käytettäisiin hyväksi esimerkiksi pakolais- ja nuorisotyöttömyyskriiseissä, Salmela-Aro kertoo.

EADP:n mukaan maahanmuuttoon liittyviä tutkimustuloksia täytyisi tuoda julkisuuteen ja luoda mahdollisuuksia kulttuurienväliseen kommunikointiin ja yhteistyöhön.

Kannanotto: EAPD: Positive Development of Immigrant Youth: Why Bother?

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*