Kuntaliiton mukaan Kelan toimeentulotukikriisin aiheuttamat kulut tulee korvata kunnille täysimääräisesti.

Perustoimeentulotukien maksaminen siirtyi vuoden alussa kunnilta Kelalle, jonka asiakaspalvelu on pahoin ruuhkautunut. Kela on palkannut lisää työntekijöitä ruuhkaa purkamaan ja kirjelmöinyt kuntiin apua pyytääkseen.

Kuntaliiton mukaan kunnat ovat koko toimeenpanon alkuvaiheen ajan joutuneet paikkaamaan Kelan ratkaisutyötä myöntämällä täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea perustoimeentulotuen järjestämisvastuuseen kuuluviin kustannuksiin alkuvaiheen ongelmista, tulkintaeroista ja päätösvirheistä johtuen.

”Kunnat eivät ole budjeteissaan varautuneet siihen, että ne joutuvat merkittävässä määrin paikkaamaan Kelan perustoimeentulotuen piiriin kuuluvia kustannuksia ehkäisevällä toimeentulotuella”, Kuntaliitto muistuttaa verkkosivuillaan.

Kuntaliiton mukaan Kelan lähettämä avunpyyntö on herättänyt hämmennystä kunnissa. Ne ovat tehtäväsiirron myötä vapautuneen resurssin osalta jo päättäneet määräaikaiset työsuhteet ja lisäksi tehneet tehtävien uudelleenjärjestelyjä siten, että osa toimeentulotukitehtävissä toimineista työntekijöistä on pystynyt jatkamaan kunnan sisällä uusissa tehtävissä.

”Kuntien sosiaalityöhön jääneet etuuskäsittelyresurssit on kunnissa mitoitettu uuden tehtäväjaon mukaisiksi siirrosta annettuun lakiesitykseen ja siihen liittyviin valtionosuusvähennyksiin perustuen”, Kuntaliitto muistuttaa.

Liitto muistuttaa myös, että kunnat ovat vapaaehtoisesti tarjonneet Kelalle tuhansia tunteja ilmaista konsultaatioapua tehtäväsiirron valmistelun aikana.

Kuntaliitto, Kela ja sosiaali- ja terveysministeriö käyvät neuvotteluja löytääkseen ongelmaan ratkaisukeinoja valtakunnan tasolla.

Lue Kuntaliiton uutinen

Lue myös:

Elli Aaltonen: ”Kela kyllä hoitaa tämän”

Kela huutaa kuntia apuun toimeentulotukikriisin hoidossa

Kourallinen kuntia vastannut Kelalle

Turussa kaivataan ministeriön ohjeistusta Kela-kriisiin

Tylyjä terveisiä Kotkasta – ei täältä repeä väkeä Kelalle apuun

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lukuja esiin: toimeentulotuen hakemusten määrä koko suomessa yhteensä 1.12.2015 – 28.2.2016 ja määrä nyt ajalta 1.12.2016 – 28.2.2017? Lisäksi toimeentulotuen ratkaisujen määrät samalta ajalta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*