Valinnanvapausmallin mukaan julkisesti rahoitettujen suunhoidon yksikköjen palveluja voivat jatkossa tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Asiakasmaksut ovat samat kaikilla palveluntarjoajilla. (Kuva: Seppo Haavisto)

Keski-Uudellamaalla on vielä alkusyksystä tarkoitus saada käyntiin suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu.

Tavoitteena on suun terveydenhuollon palveluiden tuottaminen nykyistä asiakaslähtöisemmin, laadukkaammin, tehokkaammin sekä paremmalla vaikuttavuudella valinnanvapautta toteuttaen. Kokeilussa tuotetaan tietoa valinnanvapausmallien suunnitteluun ja toteutukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kokeilulle myöntämä tuki on 1,1 miljoonaa euroa. Kyseessä on maan ainoa suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu.

Suun terveydenhuollon kokeilussa on käytössä kapitaatiokorvaus, suoriteperäinen korvaus sekä kannustin-sanktiomalli. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän vt. johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen uskoo palveluntuottajien kiinnostuvan kokeilusta.

– Meillä on suhteellisen paljon tässä alueella yksityisiä tuottajia, sekä pieniä yrityksiä että valtakunnallisia ketjuja. Olen aika vakuuttunut että saamme aika paljon kiinnostuneita palveluntuottajia mukaan – ja varmasti myös kuntalaisia.

Ennen suun terveydenhuollon kokeilua Keski-Uudellamaalla on alkamassa henkilökohtaisen budjetin kokeilu. Laitinen-Parkkonen toivoo, että myös pienet tuottajat uskaltautuvat mukaan molempiin.

– Palveluja voi tuottaa kuitenkin suhteellisen pienenkin yrityksen voimin.

Keski-Uudenmaan ensimmäinen valinnanvapauskokeilu, keväällä alkanut lääkärivastaanoton kokoeilussa on mukana jo yli 3 000 asiakasta.

– Yksi palvelutuottaja, jolla asiakasmäärä tuli täyteen, on avaamassa lokakuussa kaksi uutta palvelupistettä, joihin tulee tuhatkunta paikkaa. Kun syksy tulee ja paikkoja tulee lisää, on todennäköistä että listautuneitten määrä alkaa nousta vielä nopeammin, Laitinen-Parkkonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*