Keusote ilmoittaa, että asiakastyytyväisyys on noussut hyvinvointialueella sen toiminnan aikana.

Keskustelu alueiden taloudesta käy kuumana, mutta hyvinvointialueiden laadukkaat palvelut eivät katoa, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusote tiedottaa.

Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne ja alijäämien kattamisvelvollisuus ovat aiheuttaneet huolta julkisessa keskustelussa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue haluaa vahvistaa muiltakin alueilta annettua yhteistä viestiä: Laadukkaat palvelut asukkaille turvataan ja talouden tasapaino on saavutettavissa.

– Mutta siihen tarvitaan lisää aikaa, Keusote alleviivaa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen alijäämät eivät ole seurausta alueen omasta toiminnasta tai päätöksenteosta, vaan ne ovat lähtötilanteena annettuja, johtuen rahoituslainsäädännön puutteellisuudesta, Raija Kontion johtamalla hyvinvointialueella nähdään.

– Tämä asettaa meidät ja muut hyvinvointialueet haastavaan tilanteeseen, jossa nykyiset rahoituspuitteet eivät riitä kattamaan kaikkia alueen palvelutarpeita.

– Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on ollut edelläkävijä tehostamis- ja tuottavuustoimenpiteissä jo ennen sote-uudistusta, sote-kuntayhtymän ajalta lähtien. Tämä tarkoittaa, että olemme saavuttaneet merkittäviä tehokkuusparannuksia jo ennen hyvinvointialueuudistusta. Näin ollen emme kuulu niihin alueisiin, joissa voitaisiin vielä saavuttaa suuria säästöjä esimerkiksi kuntien sote-organisaatioiden yhdistämisen kautta, hyvinvointialuejohtaja Kontio jatkaa tiedotteen mukaan.

Vaikka olemme sitoutuneet tuottavuuden ja tehostamisen parantamiseen, on realistista myöntää, että asetetussa aikataulussa alijäämien kattaminen on käytännössä mahdotonta, Kontio huomauttaa.

– Tämän vuoksi alijäämien kattamiselle tulee saada lisää aikaa, jotta voimme jatkaa toimintaamme turvallisesti ja kestävästi.

Nykyisessä keskustelussa on syytä siirtyä syyllistämisestä kohti rakentavaa yhteistyötä. Hyvinvointialueiden tulisi saada työrauha, sillä sote-reformi on valtionhallinnon historian suurin uudistus, alue tiedottaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*