Sote-lakien käsittely on edelleen kesken eduskunnassa. (Kuva: Ville Miettinen)

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, kesk., ja kansanedustaja Hanna Kosonen, kesk., syyttävät SDP:n Satu Taavitsaista sote-uudistusta koskevan väärän tiedon ja epävarmuuden levittämisestä.

Mikkeliläinen Taavitsainen arvioi viime viikolla kotikaupungissaan ilmestyvän Länsi-Savon haastattelussa, että sote-paketti ei valmistu ajoissa ja että hallitus on itse syypää valmistelun viivästyksiin.

Lehden mukaan Taavitsainen ”uskoo vahvasti”, että sote- ja maakuntauudistus kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Taavitsainen arvostelee muun muassa sitä, että hänen mukaansa hallitus on päättänyt nostaa asiakasmaksuja 30 prosenttia, ja hän pitää korkeita asiakasmaksuja ”soten suurimpana ongelmana”.

– Ne jopa estävät lääkäriin menon ja velkaannuttavat ihmisiä, Taavitsainen sanoo Länsi-Savossa.

– Hallitukselta on kadonnut soten valmistelun aikana todellisuudentaju ihmisten tavallisesta arjesta, Taavitsainen arvioi.

Tänään samassa lehdessä pertunmaalainen Leppä ja savonlinnalainen Kosonen sekä Etelä-Savon maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja Markku Kakriainen, kesk., Keskustan Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kirsi Olkkonen ja Keskustan Itä-Savon piirin puheenjohtaja Hannu Auvinen kirjoittavat yhteisessä mielipidekirjoituksessaan, että ”Taavitsaisen mielipiteet kuvaavat SDP:n tahtoa siitä, että ihmisten terveydenhuollon ja palvelujen kannalta välttämättömän uudistuksen sopii kaatua”.

He näkevät Taavitsaisen sanoista kuvastuvan ”syvän ymmärtämättömyyden” ja näkevät niiden luovan ”virheellisiä mielikuvia”.

Mainos– Taavitsainen väittää hallituksen esittävän 30 prosentin korotuksia asiakasmaksuihin. Se ei pidä paikkaansa. Maksuista on päätetty kunnissa ja kuntayhtymissä, jatkossa maakunnat päättävät niiden suuruudesta. Lailla määritellään enimmäismaksut, mutta maakunta voi tarjota palvelut myös täysin maksutta, Leppä, Kosonen ja kumppanit kirjoittavat.

– Neuvolapalvelut, kouluterveydenhuolto, sosiaalityö, sosiaaliohjaus, lastensuojelun tukitoimet, monet vammaispalvelut ja kasvatus- ja perheneuvonta ovat jatkossakin kaikille maksuttomia, mielipidekirjoitus jatkuu.

Keskustalaiset mielipiteen kirjoittajat toivovat, ”että Taavitsainen tukee SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen näkemystä, että uudistusta ei ole syytä heittää romukoppaan, vaan toimia eduskunnassa vastuullisesti ja kannattaa eteläsavolaisille erittäin tärkeän uudistuksen läpivientiä”.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Mitään tällaista sote-asiaa ei koskaan pidä kiirehtiä. Hallitus on on Sipilän johdolla saanut vain kurjuutta aikaan. Vanhuksilta, sotaveteraaneilta ja vammaisilta viedään ”tuhkatkin pesästä” ja jätetään oman onnensa nojaan.
    En ole minkään puolueen jäsen enkä kannattaja, mutta olen sitä mieltä että hallituksella ei ole hajuakaan tavallisen SUOMALAISEN vanhuksen, sotaveteraanin ja vammaisen elämästä ja todellisuudesta kuinka vähällä joutuvat tulemaan toimeen ja päättämään syövätkö he tänään vai ostavatko lääkkeensä. Olen todella pettynyt Suomen hallitukseen puolueeseen katsomatta!

  2. Valtakunnallinen SOTE-uudistus pitää panna jäihin. Miksi?. Vastaan lyhyesti. Suomen valtio säästää muka 2miljardia euroa ja keskittäminen maksaa kansalaisille ja kunnille 100miljardia asunto ja kiinteistöhintojen alenemisen johdosta. Laita-alueet koko Suomessa menettävät lopulta kaikki palvelut ja ihmisten on ajan myötä pakko lähteä paremmille palvelualueille. Netti ei pelasta mitään sairaala ym. palveluja. Meillä on maailman paras erikoisterveyden huolto tutkitusti. Perusterveyden huollon vahvistamista tarvitaan vain. Lääkäreitä sinne lisää ja potilasjonot alkavat sutjakasti lyhentyä. Lähetteiden määrä pienenee ja hoito pikaistuu ja paranee. Sote tarvitsee vain yhden koko valtakuntaa koskevan pääohjelmiston, josta nähdään kaikki maamme sen hetkiset potilasjonot ja hoitotyöt. Ei tarvita maakuntia eikä monia päällekkäisiä organisaatioita töiden järjestelyyn ja kokouksien pitoon. Toimii itse ohjautuvasti. Olen esitellyt valtakunnallisen SOTE-uudistuksen , mutta sille annettiin 2min aikaa esitellä. Laskelmani mukaan olisi säästetty 600milj.euroa. Ohjelmia Sotessa on tällä hetkellä kuin taivaalla tähtiä ja etelän kunnat ovat ostaneet ulkolaisia ohjelmia järjettömän kalliilla. Ei mitään tietoa yhteisistä pelisäännöistä. Lopettakaa kokonaan kassakaappi sopimukset. Järjen käyttö on sallittua tänäänkin vielä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*