Kaavailtu siirtymäkauden ratkaisu, jolla näitä vaikutuksia tasapainotetaan vuosina 2019-2025, on erittäin tarpeellinen, Timo Kietäväinen sanoo. (Kuva: Sonja Eloranta)

Julkinen työterveyshuolto olisi hyvä järjestää riittävän vahvaksi kokonaisuudeksi, mieluusti koko maakunnan kokoisiksi yhtiöiksi, jotta varmistettaisiin julkisen työterveyshuollon toimivuus sote-uudistuksen jälkeenkin, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Sote-uudistus siirtää julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille lähes 270 000 sosiaali- ja terveysalan työeläkevakuutettua, mikä on Suomen historian suurin henkilöstösiirto.

Maakunnat sekä Kunta- ja maakuntatyönantajat, KT tulevat lailla Kevan jäsenyhteisöiksi. Maakuntakonserneihin kuuluvat yhteisöt puolestaan voivat hakea Kevan jäsenyyttä samalla tavalla kuin kuntakonsernien yhteisöt nyt.

Keva-lain mukainen maksujärjestelmä uudistuu ja yksinkertaistuu vuoden 2019 alusta lähtien. Hallituksen esitys on nyt eduskunnassa käsiteltävänä.

– Kuntien ja maakuntien yhtiöt ja yhteisöt maksaisivat esityksen mukaan vain keskimääräistä TyEL-maksua vastaavaa eläkemaksua. Erityiskustannukset katetaan uudella tasausmaksulla, jota maksavat vain kunnat ja maakunnat. Työntekijöiden eläkemaksu on jatkossakin sama kuin TyEL:ssä, Kietäväinen sanoo Kevan tiedotteessa.

Valinnanvapaus- ja yhtiöittämisvelvoite sekä tavoite lisätä yksityisen ja kolmannen sektorin osuutta sote-kentällä muuttavat yksityisten ja julkisten toimijoiden markkinaosuuksia.

Sote-uudistuksen myötä yksityinen sektori kasvattanee markkinaosuuttaan, jolloin TyEL saa lisää maksajia. Näin syntyy alennusvaraa TyEL:n eläkemaksuihin. Keva-lain mukaiset vakuutetut puolestaan vähenevät, mikä aiheuttaa kyseisiin eläkemaksuihin korotuspaineita.

– Kaavailtu siirtymäkauden ratkaisu, jolla uudistuksen vaikutuksia tasapainotetaan vuosina 2019-2025, on erittäin tarpeellinen, Kietäväinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*