Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Essoten valtuuston kesäkuussa 2017 tekemän päätöksen ostaa vähemmistöosuus Etelä-Savon Työterveys Oy:stä. Aiemmin tässä kuussa antamassaan vuosikirjapäätöksessä KHO katsoo, ettei Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuustolla ollut perussopimuksen toimivaltaa päättää asiasta.

Jo aiemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus oli tehnyt vastaavan päätöksen. Työterveyshuoltoa ei nimetty kuntayhtymän perussopimuksessa yhtymälle kuuluviin tehtäviin, joten päätös oli lainvastainen.

Mikkelin kaupunki myi keväällä 2017 työterveysyhtiönsä 2,6 miljoonalla eurolla Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle. Suur-Savo omistaa yhtiöstä 51 prosenttia ja Essote 49 prosenttia. Essoten osuus kauppahinnasta on 1,274 miljoonaa euroa.

Päätös oli pettymys

KHO:n päätöksen jälkeen Essotessa on asiat saatettava lainmukaiselle tolalle. Vaihtoehtoina ovat omistusjärjestelyt tai kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen.

-Meidän on nyt pohdittava, mitä tästä seuraa käytännössä ja harkittava huolella jatkotoimet. Essoten päättäjien selkeän enemmistön vahva tahto on, että noin 3700 ihmisen henkilöstömme tarvitsee työterveyden vähintään kuntayhtymän lähipiiristä. Sikäli tämä on tietysti valtava pettymys. Perussopimuksen vanhentunut kirjaus työterveystoiminnan kiellosta Essoten toimialana tulee varmasti puntaroitavaksi, arvioi kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen Essoten tiedotteessa tuoreeltaan päätöksen jälkeen.

Etelä-Savon Työterveyshuolto Oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 9 miljoonaa euroa. Yrityksellä on Mikkelissä, Pieksämäellä, Savonlinnassa, Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjulla ja Puumalassa yhteensä yli 70 työntekijää.

KHO päätös kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä