Sote-kustannusten nousemiseen esimerkiksi valinnanvapauden seurauksena ei ole varaa, sanoo Timo Kietäväinen. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen katsoo, että sote-uudistuksen valmistelussa on unohtumassa talousnäkökulma. Kuntajohtajapäivillä Oulussa puhunut Kietäväinen muistutti, että taloudelliset näkökulmat olivat uudistuksen pohja.

Kietäväisen mukaan sote-maakuntaratkaisusta saattaa seurata muitakin suuria taloudellisia vaikutuksia, joihin ei ole riittävästi kiinnitetty huomiota. Sote-kiinteistöjen siirtyminen lyhyillä vuokrasopimuksilla maakunnille voi merkitä taloudellisia ongelmia kunnille. Myös sote-investointien rahoitus jatkossa on auki.

Valinnanvapaus saattaa myös aiheuttaa isoja vaikutuksia eläkerahoituksessa. Jos maakuntien yhtiöt menettävät markkinat yksityisille yhtiöille, sillä on suorat seuraukset eläkerahoitukseen. Jotta kuntien eläkerahoitus ei vaarantuisi, tarvitaan Kevan laskelmien mukaan siirtymäkausi, jonka aikana eläkemaksuja tasataan.

Katso Timo Kietäväisen haastattelu Kunta.tv:stä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Lentävä lähtö: 20 Eksotea 1.1.2017 alusta lähtien — isänmaallinen teko sanoo:

  Yksinkertaista nopeaa — kestävyysvajeen 3 miljardin kattamiseksi vuoteen 2023 mennessä — on muodostaa 20 lakisääteisestä, aidosti verotusoikeus-itsehallinnollisista sairaanhoitopiiristä (PeL 121 § 4. momentti) 20 lakisääteistä sote-sairaanhoitopiiriä (PeL 121 § 4. momentti).

  Etelä-Karjalan sote-sairaanhoitopiiri on perustuslakivaliokunnan hyväksymä kansanvalta, itsehallito-demokratia — aidosti verotusoikeus-itsehallinnollinen (PeL 121 § neljäs momentti).

  Verottaja-rahoittaja-järjestäjän status.

  Etelä-Karjala on hoitanut omalta osaltaan jo vuosia sitten kestävyysvajeen kuntoon. Samalla mallilla muut sote-sairaanhoitopiirin kuntayhtymät hoitavat muutamassa vuodessa kestävyysvajeen kuntoon.

  — Yliopistosairaalat voivat toimia koordinaattoreina, kun kysyvät Eksoten Pentti Itkoselta reseptin.

  — ISÄNMAALLINEN TEKO: Sipilän Juha lopettaa lakiluonnosten kyhäilyn, niin 20 sairaanhoitopiirissä säilyy motivaatio tehdä duunia.

  Perustuslain 121.4 § on kirjoitettu nimenomaan Eksotelle — 20 verotusoikeudelliselle Eksotelle.

  Hyvä Eksote — hyvä Etelä-Karjalan aito, verotusoikeudellinen itsehallinto!

  Hyvä perustuslakituomioistuin, hyvä eturivin perustuslakiasiantuntijat!

 2. Avatar Demokraattisten, lakisääteisten 20 sairaanhoitopiirin itselle sopivat "Eksotet" 1.1.2017 sanoo:

  Aidosti perustuslaillinen kaikkien pykälien mukainen, Eksote. Perustettu vuonna 2009.

  Tehkää analyysi miksi yksinkertainen ja kustannustehokas, aidosti demokraattinen kansanvaltainen rakenne Etelä-Karjalassa —, joka on perustuslain tarkoittama aito kansanvalta-verotusoikeus-itsehallinto — tekee hyvää tulosta, ml. täyden palvelun 24/7 päivystys.

  >

  Etelä-Saimaa verkossa 12.8.2016

  Eksoten ensimmäisen vuosipuoliskon tulos odotettua parempi

 3. Avatar Kuntien asukkaitten itsehallinto sote-palveluista — sote-sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sanoo:

  Verkkouutiset 14.8.2016:

  Kansa ei siirtäisi mitään kuntien tehtävistä valtiolle

  >

  Sipilän hallitus, kuten Kataisen hallitus, on tehnyt linjauksia vaalien jälkeen ”yön pimeinä tunteina” ohi perustuslaissa säädetyn kansanvallan ja yksilön oikeuksien.

  Maakunnallinen sote-sairaanhoitopiirin kuntayhtymävaltuusto näyttää turvaavan asukkaitten perustuslaissa säädetyn itsehallinnon ja kansanvallan:

  — jokaisesta kunnasta edustajat ja äänivaltaleikkuri.

  Sekä Kataisen isäntäkuntamalli että Sipilän suora maakuntavaali tuhoavat kansanvaltaa.

  KUNTIEN ASUKKAITTEN PERUSTUSLAILLINEN ASEMA

  Kuntakapina 2011 vaalien jälkeen jatkuu 2015 vaalien jälkeen.

  Suora vaalitapa maakunnissa yhdistettynä joko valtion rahoittamiin maakuntiin tai verotusoikeudellisiin maakuntiin, toimii asukkaitten ”kuntakapinan” käynnistäjänä.

  Kuntakapinan syntyjuuret, Orpon sote ja muut sote-vivutukset, ovat nähtävissä edelleen Sipilän hallituksen (Kuntaliiton) maakunta- ja sote-päälinjauksissa.

  Etelä-Karjalassa Eksoten kuntayhtymävaltuusto oli keskeinen tekijä kuntien itsenäisyyden säilyttämiseksi hallituksen suurkuntavivutuksissa.

  — Maakunnanlaajuiset kuntayhtymät Etelä-Karjalassa ovat karsineet hallintokulut pois kunnista niin, että kuntaliitoksilla ei saavuteta enää mitään; kunnat jatkavat vahvoina.

  Itsehallinto-verotusoikeus

  1) Kunnat

  2) Maakunta kuntayhtymä; monialakuntayhtymävaltuusto

  Samalla kun kunnat edellyttävät Eksoten ja muiden maakunnallisten kuntayhtymien valtuustossa kustannusten hillintää tuottavuutta parantamalla, säilytetään itsehallinto-verotusoikeus sekä kunnassa että maakunnassa.

  Kuntien asukkaat haluavat äänestää kuntavaalissa ja tehdä kuntayhtymäyhteistyötä perustuslaillisella tavalla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*