Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Voimakas valtion ohjaus ja täydellinen riippuvuus valtion rahoituksesta eivät sovi hyvin yhteen itsehallintoalueen idean kanssa, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Kuntaliitto vaatiikin sote-alueille aitoja tehtäviä.

Valtavia taloudellisia kysymyksiä on ratkaistava mm. sote-kiinteistöjen ja eläkevastuuvajeen kohtaloissa.

Sote-kiinteistökanta on varovaisesti arvioiden 10 miljardin euron omaisuuserä. Kietäväisen mukaan tuntuu täysin mahdottomalta kuntien ja itsehallintoalueidenkin kannalta, että kaikista sote-kiinteistöistä ikään kuin poimittaisiin ne kiinteistöt kuntien omistuksesta soteen, jotka ovat kelvollisia, ja muut jäisivät kuntien vastattavaksi.

– Tämä on kokonaisuus, ja nyt pitää miettiä: toteutetaanko siten että jää kunnille ja organisoidaan fuusioiden kautta riittävän isoiksi yhtiöiksi, Kietäväinen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

– Vai siirtyykö omaisuus itsehallintoalueille? Jos siirtyy, on tärkeää että ei ole pelkkä tekninen siirto. Ei voi olla niin että velat jäävät kunnalle, ja omaisuus, kiinteistökanta ynnä muu, siirtyisi ikään kuin korvauksetta itsehallintoalueille. Tässä on kansallisesti hyvin paljon vielä selvitettävää.

Lue myös: Kuntaliitto haluaa sote-alueille lisää tehtäviä

Katso Timo Kietäväisen haastattelu Kunta.tv:ssä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avatar Mediassa, ml. maakuntalehdet, näkyy paljon perustuslain vastaista keskustelua itsehallinnosta sanoo:

    Kuntalehti:

    ”Voimakas valtion ohjaus ja täydellinen riippuvuus valtion rahoituksesta eivät sovi hyvin yhteen itsehallintoalueen idean kanssa, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.”

    Perustuslaki edellyttää tiettyjen reunaehtojen täyttymistä ennen kuin voidaan käyttää sanaa itsehallinto.

    Kysykää Suomen eturivin perustuslaki- ja valtiosääntöasiantuntijoilta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*