Attendo Kalliosydämen toimintavastuu siirtyi kiirastorstaina 9.4. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymälle. Hoivakodissa jyllänneeseen koronaepidemiaan oli tuolloin menehtynyt yhdeksän iäkästä asukasta. Attendon edustajan mukaan yli puolet hoivakodin vakituisesta henkilökunnasta on niin ikään sairastunut koronavirukseen.

Tuoreella ratkaisulla halutaan varmistaa, että iäkkäät ja hauraassa kunnossa olevat asukkaat saavat vaativan sairaanhoidon hoivakotiin. Päätös toimintavastuun siirrosta tehtiin keskiviikkona 8.4. Itä-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsumassa valvontakokouksessa.

Lue tuore uutinen: Kiuruveden hoivakodin toiminta vakautunut

Aluehallintovirasto jatkaa palveluntuottajan, toimintayksikön vastuuhenkilön ja kuntayhtymän valvontaa yhteistyössä Valviran kanssa varmistaakseen, että havaitut epäkohdat korjataan ja toiminta on jatkossa lainsäädännön ja viranomaisohjeiden mukaista.

-Kuluneet viikot ovat olleet erittäin raskaita Kallionsydämessä. Siirrymme johtamaan toimintaa haastavassa epidemiatilanteessa. Me pystymme tarjoamaan asukkaille vaativaa sairaanhoitoa hoivakotiin, jotta hauraassa kunnossa olevia asukkaita ei tarvitsisi siirtää. Lisäämällä Kallionsydämen sairaanhoidollista osaamista helpotamme yksikön vakituisen henkilökunnan työssäjaksamista, kommentoi tilannetta Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen.

-Tämä on ollut aiemmin hoivayksikkö, joten henkilökunta on ollut aiemmin lähihoitajapainotteista. Olemme ohjanneet sinne nyt sairaanhoitajan työpanosta ja lisäksi yksikköön on nimetty meidän puolelta erityinen vastuulääkäri, joka on jo käynyt tutkimassa asukkaat, Pekkanen jatkaa.

Henkilöstö ylikuormittunutta

Kallionsydän on 30-paikkainen hoivakoti, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ikäihmisille. Päätöksen myötä hoivahenkilöstö siirtyy Attendon vuokraamana Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän johdettavaksi. Asukkaita ei siirretä Kallionsydämestä.

-Hoivakodin tilanne on hoidollisesti hyvin vaativa. Kallionsydämen asukkaista poikkeuksellisen suuri osa on sairastunut koronaan ja tarvitsee sairaalatasoista terveydenhoitoa. Myös yli puolet vakihenkilökunnasta on sairastunut ja sen vuoksi meiltä puuttuu sairaanhoidollista osaamista. Työssä oleva henkilöstö on ymmärrettävästi ylikuormittunutta. Koemme, että emme voi näissä olosuhteissa taata asukasturvallisuutta, sanoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Kiuruveden hoivakodin tilanteesta tuli ensimmäinen yhteydenotto Itä-Suomen aluehallintovirastoon tiistaina 30. maaliskuuta, jonka perusteella AVI aloitti hoivakodin toiminnan selvittämisen. Selvitysten perusteella tehtiin päätös valvonnan aloittamisesta perjantaina 3.4.2020.

Juttua muokattu:  9.4. klo 14.40 lisätty Leila Pekkasen kommentti siitä, miten yksikön henkilöstöä on vahvistettu toimintavastuun siirtämisen jälkeen. 16.4. klo 8.20 muokattu otsikkoa ja  jutun alkua.

Aiheesta Ylä-Savon SOTE:n sivuilla. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*