Kuva: Seppo Haavisto

Vaikka kokoomus on valtakunnallisella tasolla leimautunut laajan valinnanvapausmallin ajajaksi, useista kokoomusvetoisista kunnista tulee melko tylyjä arvioita hallituksen esityksestä.

Soten valinnanvapausesityksen 15. joulukuuta päättyvä lausuntokierros tuo sekä ruusuja ja risuja. Seuraavaksi ministeriössä laaditaan yhteenveto, jonka jälkeen pohditaan, mitä johtopäätöksiä lausunnoista pitäisi tehdä.

Kentällä monet kokoomuksen kuntapoliitikot suhtautuvat asiaan kriittisemmin kuin valtakunnallisen tason talous- ja yleispoliitikot, ja lausunnoista ovat päättämässä paikalliset kuntapoliitikot.

Keskusta teki jo ehdotusta lausuntokierrokselle lähetettäessä selväksi, että kierroksen tuoma palaute otetaan huomioon. Siniset tukivat keskustan kantaa. Kokoomuksen ministeri- ja eduskuntaryhmät liputtivat vahvasti kierrokselle lähteneen muotoilun puolesta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Oletettavasti edessä on vielä tiukka säätäminen ennen kuin hallitus jälleen kerran kertoo, että asiassa on syntynyt sopu ja lakiesitys etenee eduskuntaan saakka.

Sen jälkeen jännitetään perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Edellisen kierroksen huomautukset on oletettavasti otettu huomioon uudessa versiossa, mutta asiakassetelien roolin muutos ja sitä kautta vaikutus maakunnan toimintaedellytyksiin saattaa aiheuttaa uusia mutkia.

Turku kriittinen

Turun reaktioita on seurattu kiinnostuneina siksi, että sekä vastuuministeri Annika Saarikko, kesk., että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo istuvat sen valtuustossa. Turusta on kuulunut paljon soraääniä erityisesti maakuntauudistusta kohtaan. Myös nyt Turusta tuli hyvin kriittinen lausunto.

Saarikko on jo aiemmin pahoitellut sitä, että Turku hänen mukaansa laittaa kapuloita uudistuksen rattaisiin.

Orpo ei ole juuri kommentoinut kokoomuksen kentän kriittisiä toimia. Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistamishankkeen hän kuitenkin on tuominnut, mutta se onkin keskustan kipupiste, ulkoistuspäätöksessä keskeisessä roolissa olivat keskustan paikalliset poliitikot.

Kuusamo kiittelee

Hallituksen esitys saa myös kiitosta.

Kuusamo oli edellisellä lausuntokierroksella yksi hallituksen esitykseen selvästi myönteisesti suhtautuvista kunnista. Positiivinen lausunto syntyi tälläkin kertaa.

Monivalintakysymyksiin tavoitteiden toteutumisesta kunnan vastausluonnoksessa vastataan enimmäkseen ”kyllä pääosin” ja mitoitusta koskeviin kysymyksiin ”sopiva”.

Eniten nyt kiistaa aiheuttaneesta asiakassetelin kattavuudesta Kuusamo katsoo, että sen sisältö ja laajuus ovat sopivia.

Kritiikitön Kuusamonkaan lausunto ei silti ole. Asiakasseteliä pidetään Kuusamon lausunnossa huonompana kuin nykyistä palveluseteliä. Asiakasseteli ei kannusta tuottajia kehittämään palvelujen sisältöä, koska hinta on aina sama, lausuntoluonnoksessa todetaan.

Espoolta murska-arvio

Espoon arvio esityksestä on melko murskaava, lähes päinvastainen kuin Kuusamon. Kaupunki arvioi lähes kohta kohdalta, että lakiesityksen tavoitteet eivät toteudu ja että monin tavoin tilanne muuttuu nykyistä huonommaksi.

Lausunnon mukaan kokonaisuuden ja kustannusten hallinta on vaikeaa ilman toimivia ICT-ratkaisuja ja raskasta seurantaa.

Espoossa arvioidaan, että ICT:n mahdollisuuksiin on kohdistettu liikaa odotuksia, mutta siitä aiheutuvia kustannuksia ei ole riittävästi huomioitu.

Espoo katsoo, että hallituksen esitys voi antaa pienille maakunnille riittävät edellytykset järjestämisvastuun toteuttamiseen, mutta 1,6 miljoonan asukkaan Uudellamaalla tilanne on haasteellinen.

Lausunnon mukaan maakunnalla pitää olla päätösvalta siitä, missä palveluissa asiakasseteli on järkevä.

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 13/2017

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*